A 2022. évi szezonban kiadott balatoni viharjelzések statisztikája

2022-ben az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35%-át. A Velence-tónál ez az érték 20.5% lett (~1052 óra) – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kiadott közös közleményében. 

A fenti értékek alapján a hét hónapos viharjelzési szezon kezdete óta (2005) a középső és keleti medencében, valamint a Velencei-tónál ez volt a második legrövidebb fenntartású szezon, míg a nyugati medencében az első lett.

A másodfokú viharjelzésekben fenntartott órák a Balatonnál a teljes időszak kevesebb mint 10, a Velencei-tónál 4%-át (203,5 óra) tették ki. Másodfokú viharjelzésekre a nyugati medence kivételével 2005 óta az eddigi legrövidebb ideig volt szükség, mely köszönhető többek között a szél, illetve a viharok szempontjából különösen eseménytelen októberi és májusi időjárásnak.

Az első- és másodfokú viharjelzések fenntartására legrövidebb ideig a Tisza-tónál volt szükség. Az elsőfokú viharjelzés 749.5 órát, a másodfokú viharjelzés mindösszesen 172.5 órát volt érvényben, amely értékeket összesítve a teljes fenntartási idő nem érte el az 1000 órát. Ezekkel az értékekkel az eddigi szezonok sorában a második legalacsonyabb fenntartású lett a 2022-es év.