Sikeres kísérletek a hallaborban (tvkeszthely)

Évtizedek óta foglalkoznak az őshonos ragadozó fajok termeléstechnológiájával a Pannon Egyetem Georgikon Kar Hallaborjának munkatársai. Jelenleg a szürkeharcsával folytatnak sikeres kísérleteket, de korábban a csuka intenzív nevelésével sikerült jelentős eredményeket elérni – olvasható a Keszthelyi Városi Televízió honlapján.

A kutatás célja, olyan vegyes keresztezéseket létrehozni, amelyek 20-30%-kal ellenállóbbak az elődeiknél. A projektnek már részeredményei is vannak.

„A háttérben úszkálnak azok a bizonyos, úgynevezett F1-es generáció halai, akik már ebből a vegyes keresztezésből származnak. Öt partnergazdaságban történik a nevelésük, különböző környezeti feltételek mellett. Kifejlesztés alatt van egy genetikai egyedi azonosító rendszer, hogy a legjobban teljesítő halakat közvetlen szülőpárokhoz tudjuk kötni. Tehát meg tudjuk mondani, hogy egy darab halnak ki volt az apja és ki volt az anyja.” – tájékoztatta a televízió munkatársát Beliczky Gábor, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanársegédje.

A hallabor munkatársai őshonos ragadozó fajok termeléstechnológiájával foglalkoznak. Ennek keretein belül végeztek sikeres kísérleteket a csuka intenzív nevelésére vonatkozóan. A nagyjából 15 évvel ezelőtt kezdődött kutatás célja, hogy a kannibalizmusra is hajlamos csukát átszoktassák a halevésről a haltakarmány elfogyasztására.

„Az intenzív technológiának az alapja, hogy teljes értékű haltakarmányt használunk. A teljes értékű azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden benne van, amire a halnak szüksége van. Tehát nem szükséges neki kiegészíteni, a tóból fölvenni ezt-azt. Ebben a pici kis tápszemcsében minden benne van. A vitaminok, az aminosav összetétel, a szénhidrátok, a zsírok. Minden megfelel a faj igényei számára.” – magyarázta a szakember.

A kutatás során rájöttek, hogy ha sikerül megtalálni egy bizonyos halsűrűséget, akkor a csukák nem egymásra támadnak, hanem a haltápot fogyasztják. A projekt nagyon nagy segítséget jelentett főként a sporthorgászok számára, hiszen így akár tízezerszer több hal állítható elő, mint a kutatást megelőzően.