A keszthelyi Halászcsárda ikonikus épületét 2010-ben vásárolta meg Szita Gábor és családja. A hosszú, kétéves felújítást követően 2012-ben nyitotta meg kapuit a Csipkerózsika álmot szunnyadó étterem. Idén, 2024-ben 90 éves a Halászcsárda.
A Balaton-parti épület 20 évig várta sorsa jobbra fordulását, állapota egyre romlott, a ma szépen terített asztalok helyén fák nőttek, gyakorlatilag romokban volt a sok évtizedet megért csárda. A 12 éve újranyitott étterem egész évben várja a finom falatokra vágyókat, hiszen Gábor is vallja a négyévszakos Balaton eszményét.
– Svastics Géza építészmérnök tervezte az épületet a Festetics család megrendelésére. Az alföldi csárdák mintájára készült el a nádtetős vendéglő az 1930-as években. A ‘80-as években teteje leégett, a baleset után felújították, de nem sokkal később lakat került az ajtóra – kezd bele Szita Gábor a jellegzetes épület történetébe.
– A Halászcsárda a város egy nagyon ikonikus helye. Ez egy étteremként működő intézmény. Én erre hivatásként tekintek, hiszen megvásárolni meg lehet akármit, hiszen manapság, ha van egy kis pénzed, akkor örülnek, ha eladhatnak bármit, legyen az egy étterem, az egy szép blúz, egy bicikli vagy épp egy hajó. A hajónak is akkor van értelme, ha vízre futsz vele. Ez egy régi hajó, folyamatosan foglalkozni kell vele, különben megfeneklik.
A hajós hasonlatnál maradva, Gábor jó kormányosa ennek a hajónak és kitartóan, rendületlenül irányítja is az év 365 napjában.
A teljes cikk itt elolvasható.