85 éve van viharjelzés a Balatonon (kormany.hu)

A nyaralók, horgászok és hajósok biztonságát szolgálják a meteorológiai előrejelzések. László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a balatoni viharjelzés kezdetének 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy e terület színvonalas kiszolgálása speciális meteorológiai infrastruktúrát igényel.

László Tibor Zoltán elmondta, a nyári időszakban három speciális szélműszer is végez méréseket a Balaton közepén: a Keszthelyi-öbölben, Szigliget és Balatonmáriafürdő között, valamint a keleti medence közepén, Siófok és Alsóörs között. Hozzátette: a viharjelzésben kulcsszerepet játszanak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egész országot lefedő, és több mint 270 automata állomásból álló felszíni mérőhálózatának adatai. A korszerű informatikának köszönhetően ezek az adatok 10 perces gyakorisággal állnak rendelkezésre – emelte ki a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a nyári balatoni viharok leginkább a zivatarokhoz köthetők, melyek fejlődése és áthelyeződése az időjárási radarok segítségével követhető. László Tibor Zoltán arról is beszélt, hogy a természeti erők közül Magyarországon a légköri folyamatok által keltett hatásokkal kell számolni: pusztító szélviharokkal, jégesőkkel, árvizekkel vagy forrósággal, aszállyal. A meteorológiai előrejelzések, veszélyjelzések, az agráriumot támogató beavatkozások alapját jelentő megfigyelő hálózat működtetése, fejlesztése kiemelt gazdasági és társadalmi érdek – húzta alá a helyettes államtitkár.

A balatoni viharjelzés Dr. Hille Alfréd repülő ezredes, meteorológus kezdeményezésére kormányzati döntés alapján, 1934. július 8-án indult meg. A kezdetben 15 riasztó állomásból álló rendszer ágyúkkal és árbócra felhúzható piros színű jelző kosarakkal jelezte a vihar közeledtét.

A Balaton körül idén már 31 stabil fényjelző viharjelző és 1-ig.15 mobil, a kiemelt strandokon elhelyezett fényjelző működik április 1- től október 3

Ahogyan arról a hirbalaton.hu is beszámolt Balaton körül idén már 31 stabil fényjelző viharjelző és 15 mobil, a kiemelt strandokon elhelyezett fényjelző működik április 1. és október 31. között.

Az elsőfokú viharjelzés – percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás – az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés – percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések kiadása a siófoki obszervatóriumból a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával történik.