Döntések a járvány-helyzetben: a salzburgi főszakácsból látrányi informatikus lett (sonline.hu)

Az elmúlt napokban különféle hírek láttak napvilágot arra vonatkozóan, vajon meddig kell még kitartaniuk a turizmusban, vendéglátásban itthon vagy akár külföldön dolgozóknak, illetve a jobb időkre váróknak. Jó néhányan már döntést hoztak – írja a sonline.hu.

A március óta tartó pandémiás helyzet, és a múlt év végén életbe lépett korlátozások komoly próbatételt jelentenek a megyénkben dolgozó vállalkozóknak, de azoknak is, akik korábban külföldön dolgoztak a vendéglátóiparban.

Az Ausztriában és Olaszországban dolgozók nem tudtak visszatérni munkahelyükre, s ha mégis sikerült, az ottani korlátozások miatt nincs munka. Van olyan, aki már hónapok óta itthon várja az újbóli nyitást, munka nélkül és folyamatosan fogyó pénz mellett.

 

Visszatérés 20 év után

Persze nem mindenki élte meg így a koronavírus-járványt. Antal-Tizedesné Arend Doris férjével és gyermekeikkel közel húsz évnyi olaszországi lét után költözött vissza Balatonboglárra. A család az év nagy részében Meranoban élt, nyáron pedig balatonboglári éttermüket üzemeltették. Az őszi korlátozások azonban döntésre késztették őket.
– Elvesztettük a kinti munkánkat és Olaszországban az élet is jóval drágább, mint itthon – mondta Antal-Tizedesné Arend Doris.
– Tavasszal, amikor még kint voltunk, több mint egy hónapon keresztül nem mozdulhattak ki a gyerekek a lakásból. Emiatt és persze azért is, mert már régóta terveztük a hazaköltözést, visszajöttünk. Így most egyszerűbb az életünk.
Hozzátette, Dél-Tirol persze hiányzott nekik, főleg télen, de boldogok, hogy visszaköltöztek. Több ideje van a házaspárnak a családra, már csak akkor lennének még boldogabbak, ha újra ropogós pizzákat süthetnének éttermükben.

 

Hiába nyert versenyeket szakácsként, a piac mást diktált

Hasonló elhatározásra jutott Valler Péter is, aki Salz­burg környékén dolgozott szakácsként, most pedig Somogytúr térségében informatikus.
– Tíz évig dolgoztam külföldön, konyhai kisegítőként indultam, aztán egy négycsillagos szálloda főszakácsa voltam – mesélte a fiatalember.
– Versenyeket nyertem szakácsként és télen-nyáron kint voltam. Az első hullámot követően azonban hazaköltöztem, mert mindent bezártak, és itthon vállaltam munkát. Majd amikor már láttam, hogy a téli szezon sem lesz biztos, saját vállalkozásba kezdtem. Hozzátette, nehéz volt tíz év után újrakezdeni itthon, de megérte, mert az informatikai vállalkozása sikeres. Persze a sikert annak is köszönheti, hogy több szakmával rendelkezik, s így több lábon tud állni. Valler Péter úgy fogalmazott: tudni kell alkalmazkodni a helyzet adta lehetőségekhez és felmérni a piacot.

 

Újra fogad üzleti szállóvendégeket a balatonlellei hotel

A BL Yacht Club közösségi oldalán jelentette be, hogy üzleti célú vendégek számára újra kinyitnak. Így hétfőtől a járvány­ügyi előírások szigorú betartása mellett fogadnak szállóvendégeket. A reggelit piknikkosárban készítik be a szobákba, s az ebéd megrendelésére környékbeli éttermeket ajánlanak az ideérkezőknek. – Mivel több megkeresést kaptunk a környéken dolgozó brigádoktól, és végeztünk az apartmanok, a recepció, a klubszoba és az étterem felújításával, úgy döntöttünk, kinyitunk – mondta kérdésünkre Tóth Balázs ügyvezető. – Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig fog tartani a bezárás, ezért a felújításokra koncentráltunk, de a munkatársainknak mostanra már nem maradt más feladata – írja a sonline.hu.