Szállodaszövetség alelnöke: vidéken egy-másfél év kell a talpra álláshoz (atv.hu)

“Dráma” – így jellemezte a szállodaszövetség alelnöke az idei karácsonyi időszakot az ágazatban. Hozzátette: az intézkedések ellenére félő, hogy sokan mennek majd csődbe. A KSH adatai sem tűnnek biztatónak: a turisták száma a felére, az általuk elköltött pénz közel a felére esett vissza a harmadik negyedévben. Egy ellenzéki képviselője visszaélést sejt a turisztikai támogatások körül, ezért bíróságon perelné ki az adatokat – az atv.hu híradása szerint.

 

Üresek a székek, a medencékben sincs víz – a legtöbb szálloda így várja idén a karácsonyi főszezont. Máskor csaknem teltház van az ünnepek alatt, idén azonban a járvány miatt ez biztosan elmarad.

– mondta a Híradónak Baldauf Csaba. A Magyar Szállodák és éttermek szövetségének elnöke szerint bizonyos helyeken akár a 60 százalékot is súrolhatja az idei árbevétel-csökkenés. Hozzátette, hogy vidéken egy-másfél év, Budapesten még ennél is több idő szükséges a talpra álláshoz. Hiába a bértámogatás és hitellehetőség, Baldauf Csaba nem túl optimista 2021 előtt.

Ez ahhoz nem lesz elegendő, hogy mindenki túléljen, tehát biztos, hogy csődök lesznek. És szerintem nem kevés, legalábbis ez az érzésem – fogalmazott.

A harmadik negyedévben a külföldiek 54 százalékkal kevesebbet költöttek, mint tavaly július és szeptember között, számuk pedig a felére esett vissza. A KSH arra is rámutat: a külföldi vendégéjszakák közel 93, míg az összes vendégéjszaka közel 64 százalékkal esett vissza, ha az októberi adatokat az egy évvel korábbiakhoz mérjük.

Egyetlen vendég sincs abban a zalakarosi szállodában, amit az atv.hu éppen bemutatott. Az újranyitás lenne a nagy segítség. Az igazgató a vakcina miatt optimista.

Én nem látom annak a rémhírterjesztésnek az alapját, hogy esetleg több éven keresztül sínyli meg a vendéglátásunk, legalábbis vidéki viszonylatban az üdülő vendégek fognak jönni – vélekedett Czimondor Nándor.

 

Az egyik ellenzéki képviselő szerint vannak, akik előre tudták, hogy a kormány kompenzálni fogja a kiesett novemberi vendégéjszakáikat. Adatigényléssel kívánja kideríteni, így van-e. A Miniszterelnökség mellett a Pénzügyminisztériumtól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől is választ és adatokat vár, kész kiperelni az általa mutyigyanúsnak tartott szállodai támogatás részleteit – az atv.hu híradása szerint.