65 éves a Georgikon Néptáncegyüttes (TV Keszthely)

Az együttes Keszthely egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező kulturális csoportja, mely a város ünnepi és turista rendezvényeinek állandó színfoltja, kulturális programjainak szervezője. A megalakulástól napjainkig több elismerést szereztek hazai és nemzetközi fesztiválokon, valamint felvételt nyertek a Keszthelyi Települési Értéktár kulturális örökség szakterületi kategóriájába.

 

Hámory Évának, az együttes alapító tagjának egy csokor virággal köszönték meg fáradhatatlan hozzáállását és kitartását az együttes mellett. Az alapítótag boldogan emlékezett vissza a kezdetekre – tudósít a TV Keszthely.

„Aranyosak, helyesek voltunk, ez a sportunk volt egyúttal, barátságokat kötöttünk, mindenfele mentünk, táncoltattak minket. Legnevezetesebb volt az a táncunk, a „karádi pinceszer”. Egyik évfolyamtársunk aki karádi volt és tulajdonképpen táncoktató, az tanította be ezt a néptáncot. Ez volt az első akadémiai néptánc.”

Az aktív 65 év alatt nagyon sok fellépés, vidám esemény történt az együttessel. Ezeknek az emlékeit gyűjtötte össze Farkas Olivér a Georgikon Néptáncegyüttes elnöke.  A programon le is vetítették ezeket.

„Összegyűjtöttünk digitalizált régi felvételeket, tehát még régibb, filmre készült, aztán VHS kazettára is és digitálisan készült felvételeket egyaránt megtekintetnek itt és meghallgathatnak a résztvevők. Ez alapján elég sok kellemes emlék fog visszajönni, illetve egy néhány ezer fotóból álló gyűjtemény is pörög itt a háttérben, amelyeket ugyancsak megnézhetnek, és azt hiszem, hogy elég sok mesélnivaló, illetve ugyancsak örömteli pillanat felelevenedik.”

Bár az együttes rendszeres próbákat már nem tart, a környező településeken táncházi oktatásban népszerűsítik a néptáncot. Fő feladatuknak tartják a fiatalokat megismertetését ezzel a művészettel. A csapatban nem ritka, hogy különböző generációk együtt táncolnak a színpadon.