Almádinál hamar eltűnt az alga – bárki segítheti információkkal az algakutatást!

A tihanyi limnológiai kutatóintézet két kutatója a vízminták elemzését követően összefoglalót írt a május 18-án Balatonalmádiánál észlelt, majd egy napra rá már el is tűnt, több hektárnyi algásodásról, amit alább változtatás nélkül közlünk. A jelenség ismétlődése miatt további, célirányos vizsgálatot javasolnak.

Vörös Lajos kutató a hirbalaton.hu-nak jelezte, a további oknyomozó kutatáshoz fontos lenne több információ arról, hogy a tó más területein jelentkezett, illetve jelentkezik-e ez a fajta algavirágzás. Ezért kérjük olvasóinkat, vegyünk részt a kutatómunkában: aki bárhol tapasztal ilyet, az jelezze az info@hirbalaton.hu email címen, és lehetőség szerint fotózza is le a jelenséget!

 

Az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének összefoglalója a Balatonalmádi Wesselényi strandján 2020. május 19-én, délután 3 órakor vett vízmintákról és a helyszíni szemle tapasztalatairól:

“A május 18-án észlelt és strand egész területét elborító algafelúszásnak csak nyomait lehetett észlelni 2020 május 19-én délután 3 órakor. A kacsacsalád május 18-án a vízfelszínt sűrűn borító algapamacsok között úszkált, másnap délután csak a kiskacsáktól jobbra látható néhány maradványa ennek a jelenségnek. A strand vize tiszta, csak a nyugati sarokban, a sekély homokos fövenyen maradt még többé-kevésbé sűrű állománya az algáknak.

Kacsacsalád sűrű algamasszában 2020 május 18-án a Wesselényi strandon Balatonalmádiban (Fotó: Kutics Károly)

 

2020 május 19-én ugyanott csak néhány algapamacs látszik a kiskacsáktól jobbra a vízben (Fotó: Vörös Lajos)

A közelebbi felvételen látható, hogy a felszínre úszó pelleteknek a felületét légbuborékok sokasága borítja ami az algák fotoszintézisének a terméke. Ezek emelik a vízfelszínre a tó üledékének felületén kialakult fonalas algákból álló algagyep kisebb-nagyobb akár deciméteres darabkáit.

A sűrű algagyep maradványa a strand nyugati sarkában 2020 május 19-én (Fotó: Vörös Lajos)

 

Az algapamacsok közelről. A szürkés szín a fotoszintézis termelte oxigénbuborékok következménye. Utóbbiak emelik a fenéken elszaporodott algák fonalainak szövedékét a víz felszínére (Fotó: Vörös Lajos)

Magát az algagyepet az Oscillatoria  princeps nevű kékalga (cianobaktérium)  fonalai alkotják. Ez az algafaj az egész világon elterjedt, iszapos tófenéken de köves aljzaton is megél, a fonalak átmérője 50 mikrométer, ami a nemzetség legrobosztusabb tagjává emeli ezt a fajt.

Az algagyep mikroszkópi képe. Az Oscillatoria princeps fonalai között megfigyelhetők a közéjük ragadt üledékrészecskék szabálytalan halmazai (Fotó: Vörös Lajos)..

 

A gyepben a kékalgák mellett kisebb mennyiségben kovamoszatokat, papucsállatkákat és kerekesférgeket is felfedezhetünk. Oscillatoria princeps kékmoszat fonalak, szürkésbarna üledékszemcsék és egy ovális aranybarna kovamoszat sejt a Wesselényi strandon 2020 május 19-én (Fotó: Vörös Lajos)

 

Konklúzió:

A balatonalmádi strandokon az tó fenekét benövő algagyep felúszása évről-évre ismétlődő jelenség, ami tavasszal és nyáron is előfordulhat és elő is fordult. Legutóbb 2017 nyarán tapasztaltuk ezt a jelenséget, amikor ugyanezen kékmoszat faj az Oscillatoria princeps okozott hasonló, bár kisebb kiterjedésű algavirágzást. Kialakulása nem függ össze a lebegő mikroszkópikus algák tömeges elszaporodásával ami például 2019 nyárvégén a Keszthelyi-medencében bekövetkezett Lokális és szerencsére múló/de visszatérő jelenségről van szó. Létrejöttéhez a környezeti feltételek és körülmények megfelelő együttállására van szükség. Makacs ismétlődése miatt javasolható egy célirányos vizsgálat lefolytatása az adott térségben az okok és következmények kiderítésére.

2020 május 19.                                                         Somogyi Boglárka és Vörös Lajos”