5,5 milliárdos OTP-hitelt vettek fel: luxushotel készülhet a volt tihanyi pártüdülőből (mfor.hu)

 

Még mindig a bontási munkálatokra keres kivitelezőt a CDHT Hotel Projekt Kft. az elektronikus közbeszerzési rendszerben elérhető dokumentumok alapján. Bár az ajánlattételi határidő november 18-án lejárt, még azóta sem sikerült kiválasztani a nyertes vállalkozót, aki elvégezheti az üdülő területén lévő korábbi szállóépületek és szociális épületek bontását.

A bírálati szakaszban lévő eljárás mellett sem állt le az élet a tihanyi projektért felelős cégnél. Egymástól függetlenül két jelentős esemény is volt az elmúlt hónapokban. Az első szeptember utolsó napjaiban történt és alapvetően a tihanyi luxusszálló beruházásával van összefüggésben, míg a másik döntéssel magát a céget stabilizálják a tulajdonosok.

Az egykori Habsburg-kastélyból pazar a kilátás (Fotó: Google)
Az egykori Habsburg-kastélyból pazar a kilátás (Fotó: Google)

 

Először, szeptember 28-án a cég hitelt vett fel, amit a cégkivonatba október 4-én jegyzett be a cégbíróság. A hitelt az egyik közvetett tulajdonos, Csányi Sándor által vezetett hitelintézet, az OTP Bank biztosította a cég részére.

Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derül ki, hogy a CDHT Hotel Projekt Kft. 5,5 milliárd forintos beruházási hitelt vett fel a banktól.

A hitel felvétele után szinte napra pontosan két hónappal később újabb döntést hoztak a tulajdonosok.

November 25-én arról határoztak, hogy a cég 60 millió forintos törzstőkéjét a triplájára, 180 millió forintra emelik. A változást december 8-án jegyezte be a cégbíróság. A cég tavalyi beszámolójából kiderül, hogy nem ez volt az első emelés a cég 2018-ban kezdődött történetében. 2020-ban az akkori 8 millió forintot 52 millióval növelték meg, ez a 60 milliós jegyzett tőke pedig egészen most november végéig tartotta magát.

Szintén a tavalyi dokumentumból derül ki, hogy a cégnek nincs árbevétele és látszólag nagyon fékezett habzású tevékenység zajlik. A nulla bevétellel szemben 2,4 millió forintot számoltak el anyagköltség címén, 8,5 milliót pedig igénybevett szolgáltatásokért. A kiegészítő mellékletben foglaltak szerint utóbbi a többszöröse az előző évi 2,4 milliós tételnek. A növekedés hátterében az ingatlan üzemeltetési költségeként keletkezett 6,5 millió forint áll. Mindezek nyomán kicsit több mint 11 milliós veszteség keletkezett üzemi szinten. Ez megegyezik az adózott eredménnyel is.

 

Állami támogatások a gigaprojektnek

Noha idén 5,5 milliárd forintos beruházási hitelt vett fel a cég, a beszámoló szerint már enélkül is milliárdok pihennek a bankszámlán. Tavaly ugyanis több mint 4,3 milliárd forint került erre a sorra, ami nem más, mint a Kisfaludy-programból elnyert állami támogatás egy része. A CDHT ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztéseket célzó programjából két körben is kapott vissza nem térítendő támogatást, összesen 11,5 milliárd forintot.

A Kisfaludy-programon belül is nagy projektnek számít egyébként a luxusszálló beruházása, bár egyelőre csak keveset lehet tudni a jövőbeli elképzelésekről. A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary-cégcsoport birtokába.

A kastély több mint 10 éve üresen áll, de a végső cél egy körülbelül 100-150 szobás komplexum lehet. A főépületben ugyanakkor csak 15 lakosztályt alakítanának ki, amellett felhúznának a hat hektáros birtokon még két épületet. A luxushotel négy-ötcsillagos lehet majd – írja az mfor.hu.