50 milliós uniós pénz a vendéglátás munkaerőpiaci gondjainak kezelésére

Az MGYOSZ és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) 49,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el európai uniós forrásból. A projekt címe: “Munkaerőpiaci kihívások kezelése a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban”. Fő célja a turizmus-vendéglátás munkaerő szükségletének biztosítása volt a kereslet és kínálat összehangolásával, a HR menedzsmentben ismert megoldások ágazatra igazításával – áll a VIMOSZ közleményében.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt a különböző területekről felszabadult munkaerő integrálását tűzte ki célul a turizmus-vendéglátás munkaerő-helyzetének megismerésével, módszertan kidolgozásával, majd pilot projekt keretében való kipróbálásával. Ennek alapja a meglévő készségekre épített fejlesztés volt, melynek eredményeként a célcsoporttagok egy része sikeresen beilleszthetővé válhatott az ágazatba.

A pilot projekt során 618 fő tájékoztatása történt meg, 190 fő kompetencia felmérésére került sor és 13 fő szerzett tanúsítványt a képzés keretében, ahol a kifejlesztett képzési anyagban kiemelt szerepet kapott a COVID-19 okozta nehézségek szakszerű higiéniai kezelése.

A megvalósítás alatt keletkezett dokumentáció, tananyag és egyéb kézzelfogható eredmények a jövőben újra felhasználhatóak, azok hozzájárulnak az egész ágazat szakmai tudásának, látószögének bővítéséhez, eredménytermékei segíthetnek az ágazat stabilabb alapokra helyezéséhez, a jövő munkavállalóinak kineveléséhez. Az anyagok elérhetőek a VIMOSZ honlapján.