50 éve város Balatonfüred: ünnepi testületi ülés és hétvége

 

Balatonfüred várossá nyilvánításának 50 éves évfordulója alkalmából, a négy testvérváros delegációinak közreműködésével, ünnepi testületi ülést tartottak az Anna Grand Hotelben.

– Ötven év az történelmi és emberi léptékkel mérve is sok idő. Az eltelt időszakban sok minden megváltozott, megerősödött a város, iskolák, sportpályák, szállodák, utak, kulturális intézmények épültek és újultak meg, úgy, hogy közben megőriztük a múltunk értékeit. Ötven év alatt felnőtt két generáció. Közösen megélt élmények, sikerek és kudarcok kötnek össze minket. Békében élünk itt együtt, soha ne legyen ennek vége. Legyen ismét mindenütt béke

– fogalmazott Bóka István polgármester. A város polgármestere külön köszöntötte a testvérvárosok képviselőit, hangsúlyozva a településekkel kötött együttműködés fontosságát.

Az ünnepi ülésen Gyerő József Kovászna-, Fernando Kirigin Opatija-, Andreas Haas Germering polgármestere és Paula Werning Kouvola tanácselnöke is rövid beszédet mondott. Mindannyian méltatták Balatonfüredet és külön kitértek arra, hogy Európa biztonsága mindannyiunk közös ügye, együtt kell segítséget adnunk az ukrán menekülteknek és együtt kell építenünk a béke és a szolidaritás Európáját.

Kontrát Károly, a térség újonnan megválasztott országgyűlési képviselője köszöntőjében kitért arra, hogy Balatonfüred fejlődése folytatódik, a konferenciaközpont és az idősek otthona megépítése mellett a felső városrészben, elsősorban a helyi lakosok igényeit szolgáló, fejlesztések is lesznek.

Átadták a Balatonfüred Város Díszpolgára okleveleket
Posztumusz elismerést kapott a két évvel ezelőtt elhunyt Szőcs Géza, Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, aki Balatonfüredet második otthonának tartotta. Verseiben, írásaiban többször visszaköszönnek balatonfüredi látogatásai során szerzett élményei, de kultúrpolitikusként is elkötelezett támogatója volt Balatonfüred kulturális életének. A Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnökeként, a Quasimodo Költőverseny társszervezőjeként, a városi irodalmi programok patrónusaként nagy szerepe volt abban, hogy Balatonfüredet országszerte az irodalom, a kultúra és a művészetek városaként tartják számon. A díjat özvegye, Gergely Zsuzsa vette át.

A város díszpolgára címet viselheti ezentúl dr. Ács Károly főorvos, a füredi rendelőintézet igazgatója.

Balatonfüred 50. – Nosztalgia hétvége: 2022. április 23-24. Balaton Szabadidő Központ

Kóstold Körbe! – Gasztronómia a Vitorlás téren
23-án, szombaton 12-22 óra
24-én, vasárnap 12-16 óra

64. Nosztalgia Magyar Fodrász Bajnokság és Kiállítás (Balaton Szabadidő Központ)
Látványos, a nézők számára is nyilvános fodrászverseny-show
23-án és 24-én 08-18 óra.

Április 23. szombat
10.00-18.00 Játszóház (Kisfaludy Színpad melletti tér)
A Fanyűvő Játékpark Mesevilág játszóháza olyan nosztalgikus magyar meséket idéz meg, mint a Vuk, a Vízipók, a Kukori és Kotkoda, a Nagy Ho-ho-horgász vagy éppen a Süsü. Látványos ügyességi játékok, ugratók, egyensúlyozók, óriás puzzle,közös mozgáskoordinációs játékok.
10.30 Alma Együttes koncert
15.00 100 Folk Celsius koncert
18.00 Langaléta Garabonciások – gólyalábas utcaszínház
20.30 ABBA Tribute Show

Április 24. vasárnap
10.00-14.00 Játszóház (Kisfaludy Színpad melletti tér)
11.00 Rutkai Bori Banda