5 dolog, amiben Zala volt az első (zaol.hu)

Öt pontba szedte a Zalai Hírlap azokat az értékeket, amiben Zala megye országos, sőt, akár európai szinten is az élen tudott járni.

  1. Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye

A Pannon Egyetem Georgikon karának története egészen 1797. július 1-ig nyúlik vissza. Az intézményt gróf Festetics György azért alapította, hogy javítsa a hazai gazdálkodás színvonalát, ezzel a lépéssel azonban európai szinten is irányt mutatott.

.  2. Első gőzhajó a Balatonon

Az első gőzhajó Kisfaludy néven indult útnak Balatonfürednél 1846. szeptember 21-én, Széchenyi 55. születésnapján. Hogy miért került fel a listánkra? Jóllehet Füredet ma Veszprém megyéhez kötjük, ám egészen 1946-ig Zala vármegyéhez tartozott.

  1. Zala, az olajipar bölcsője

Az országban elsőként végeztek fúrásokat a Bázakerettye és Lipseszentadorján közötti területen 1937-ben. Éppen idén ünnepelhettük a 80. jubileumot

  1. Első szabadtéri múzeum

Magyarország első szabadtéri múzeuma 1968-ban nyílt meg, méghozzá Zalaegerszegen. Miről is van szó? Hát persze, hogy a Göcseji Falumúzeumról.

  1.  Első integrált játszótér

Zala még most is tud újat mutatni! Napjainkból erre jó példa hazánk első integrált játszótere, mely Bóbita néven létesült 2008-ban Zalaegerszegen.