4,5 milliárd forintból újulhat meg a fonyódi Erzsébet-tábor (hang.hu)

Az egykori zánkai úttörőtábor korszerűsítése után a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítására is a Fejér-B.Á.L. Zrt. tette a nyertes ajánlatot. A vállalat a Balaton déli partján álló, mára erősen lelakott fonyódligeti üdülő bontását, a fejlesztésének tervezését és megépítését nettó 4,481 milliárd forintért végezheti el. A beérkezett ajánlatok elbírálását január 4-én végezték el, az erről szóló irat már felkerült a közbeszerzési adatbázisba – írja a hang.hu.

 

Az ismert vállakozó, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány közbeszerzési pályázatán nyert.

A Fejér-B.Á.L. Zrt. másokat is bevonna a munkálatokba: az iratok szerint a fővárosi Magyar Energia Centrum Kft.-re és a dabasi székhelyű Építő Munkaerő Kft.-re számítanak alvállalkozóként. Az anyag szerint a kivitelezés egy részét a gyermektáboroztatással párhuzamosan kell majd végezni.

A hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére létrehozott Erzsébet-alapítvány másodszor rugaszkodott neki a feladatnak, hogy kivitelezőt találjon a fonyódligeti tábor felújítására. Első körben a zánkai táborral együtt keresték a kivitelezőt, akkor a fonyódligeti üdülő teljes lebontásáról és újraépítéséről szóltak a tervek. Ezúttal viszont teljes körű lebontásról már nincs szó, sokkal inkább átépítések, felújítások rajzolódnak ki az anyagból. 2019-ben egyébként a nagy állami közbeszerzéseken szintén jól szereplő West Hungária Bau Kft. (WHB) tette a legjobb ajánlatot (16,5 milliárd forintért) a teljes lebontásra és felújításra, de azt sokallták, így a pályázatot 2019-ben érvénytelenítették. Vagyis most nagyjából negyedannyiért elvégzik a felújítást, mint amennyibe a 2019-es eljáráson került volna.

A fonyódligeti tábor az előző nyáron sorozatban másodszor maradt üres. Legutóbb 2018-ban üdültetett az Erzsébet-alapítvány itt gyerekeket. 2019-ben azonban már üresen, a gaztól benőve állt kihasználatlanul a Balaton partján a 900 férőhelyes létesítmény. Ez azért volt meglepő, mert addig sem az alapítvány, sem pedig a gyermektáboroztatási ügyekben gyakran nyilatkozó, időközben miniszterré előlépő Novák Katalin sem ejtett egyetlen szót sem arról, hogy a tábor zárva, és azon a nyáron nem visznek oda gyerekeket. 2020-ban pedig a koronavírus-járvány miatt nem szerveztek „ottalvós” táborokat, így Fonyódligeten és Zánkán sem üdültettek.

Jelentős csúszásban vannak a zánkai tábor felújításával is. Ott szintén a már említett Fejér-B.Á.L. Zrt. dolgozik a Szabadics Közmű és Mélyépítő céggel. A felújítás első ütemét 16,8 milliárd forintért, míg a második ütemet 4,8 milliárd forintért kapták meg – írja a hang.hu.