40 halász emléknapja Vonyarcvashegyen bemutatóhalászattal

Idén is megemlékeznek Vonyarcvashegyen a régmúlt idők halászairól. Augusztus első hétvégéjén tartják a 40 halász emléknapot, mely során lesz strandhalászat, gyermekműsorok, szabadtéri előadások és máglyagyújtás- – a szervezők tájékoztatása szerint.

Egy 1729 telén történt eseményből indul ki e szép hagyomány. A  legenda szerint ezen a télen a Balatonra indult 46 vonyarci halász, hogy a jeget meglékelve halat fogjanak. Halászat közben vihar kerekedett, és rianás szabdalta fel a jeget. Hatan azonnal a tóba vesztek, negyvenen azonban menedéket találtak egy hatalmas jégtáblán, melyet a vonyarci Szent Mihály-dombnál sodort parthoz a szél. A halászok a parton azonnal megfogadták, hogy Istennek hálát adva csodával határos megmenekülésükért, a dombon kápolnát építenek.

Fogadalmukat betartották, sőt később a település lakossága templomot is emelt a magaslaton. A vonyarcvashegyiek azóta szent helyként tisztelik a Szent Mihály-dombot, a kápolnát és a templomot. Az emlékezés jegyében a kápolnához tartozó halottasházat is rendbe hozták, Szerdahelyi Károly építész tervei alapján kialakították a 40 halász emlékhelyet, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész domborműve díszíti.

A helybeliek 1992 óta a 40 halász emléknapján kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozattal tisztelegnek a hajdanvolt halászok legendája és a mai balatoni halászság előtt. Az idén 28. alkalommal sorra kerülő rendezvény egyik fő látványossága a bemutatóhalászat, amelyet a Platán strandon szervez meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A halászháló húzásába regisztrációt követően az érdeklődők és strandolók is bekapcsolódhatnak.