40 halász emléknap Vonyarcvashegyen

A régmúlt idők halászaira emlékeznek augusztus első hétvégéjén Vonyarcvashegyen. A kétnapos  rendezvény során lesz strandhalászat, gasztro-délután, koncertek és tűzijáték. A programok több helyszínen zajlanak, így a strandon, a Szent Mihály-dombon és kápolnában, a 40 halász emlékhelyen és a Balatoni halászok parkjában – a szervezők közlése szerint.

Egy 1729 telén történt eseményből indul ki e szép hagyomány. A  legenda szerint ezen a télen a Balatonra indult 46 vonyarci halász, hogy a jeget meglékelve halat fogjanak. Halászat közben vihar kerekedett, és rianás szabdalta fel a jeget. Hatan azonnal a tóba vesztek, negyvenen azonban menedéket találtak egy hatalmas jégtáblán, melyet a vonyarci Szent Mihály-dombnál sodort parthoz a szél. A halászok a parton azonnal megfogadták, hogy Istennek hálát adva csodával határos megmenekülésükért, a dombon kápolnát építenek.

Fogadalmukat betartották, sőt később a település lakossága templomot is emelt a magaslaton. A vonyarcvashegyiek azóta szent helyként tisztelik a Szent Mihály-dombot, a kápolnát és a templomot. Az emlékezés jegyében a kápolnához tartozó halottasházat is rendbe hozták, Szerdahelyi Károly építész tervei alapján kialakították a 40 halász emlékhelyet, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész domborműve díszíti.

A helybeliek 1992 óta a 40 halász emléknapján kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozattal tisztelegnek a hajdanvolt halászok legendája és a mai balatoni halászság előtt. Az idén 27. alkalommal sorra kerülő rendezvény egyik fő látványossága a bemutatóhalászat, amelyet a Platán strandon szervez meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A halászháló húzásába regisztrációt követően az érdeklődők és strandolók is bekapcsolódhatnak.

Program:

Augusztus 3 (szombat)

  • 15.00 Hálóhúzás a strandolók közreműködésével a Lidó strandon!
  • 15.00 A sportpálya melletti területen: Halak főzése, sütése főzőcsapatok közreműködésével, majd az elkészült ételek kóstolása
  • 18.00 A Zalai Balatonpart Ifjúsági Fúvószenekar koncertje a Lidó Strandon.
  • 19.30 Koszorúzás a rendezvénytéren a Balatoni Halászok Emlékhelynél
  • 20.00 Zenés este Dj Mike-val a víziszínpadon éjfélig
  • 21.30 Tűzijáték

Augusztus 4. (vasárnap)

Helyszín: Szent-Mihály-domb és kápolna

  • 18.30 Koszorúzás a 40 halász Emlékhelynél
  • 19.00 Szentmise a kápolnában
  • 20.00 „Rutafának sok szép ága”
  • Bognár Szilvia népdalénekes és Kónya István lantművész közös koncertje

A belépés díjtalan!

A program plakátja letölthető itt!