40 éves a zánkai Magyar Tenger Népdalkör

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2019. január 26-án ünnepi műsorral készül a Magyar Tenger Népdalkör.

Zánkán, a Faluházban tartanak ünnepi rendezvényt a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 26-án 15 órakor.

Az eseményre, ahol a 40. évfordulóját ünneplő Magyar Tenger Népdalkör is fellép, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Információ: zanka.hu

Magyar Tenger Népdalkör

1979. január 29-én, Dr. Szabó Dezsőné vezetésével alakult a népdalkör a zánkai könyvtárban. A „Rózsa, rózsa…” c. dalcsokorral nagy sikert aratott a majd’ 40 fős csoport. Kezdetben Herczeg József és Farkas Lajos citerakíséretével énekeltek, majd a Kőris népzenei együttes Horváth Ottó zenetanár vezetésével kísérte a Pávakört. 1986-ban Vecsey Ervin vette át a vezetést, kísért a Nyirettyű együttes Vecsey Györgyike vezetésével. 1993-tól Károlyi László citerakíséretével énekelt a népdalkör, majd 1995-től máig Magyar Tenger Népdalkör névvel Némethy Kornélia (és haláláig párjával, Vickauck Lajossal) harmonika tanár művészeti vezető irányításával folynak a próbák és a fellépések – írja a programturizmus.hu.

Vass Lajos biztatására felvették a kapcsolatot Nyék Sándor népdalgyűjtővel, aki a balatoni dalkultúra legjobb ismerője volt. A zánkaiak több dalcsokrukat a „Balatoni népdalok” c. kötetéből állították össze. 1981. januárjában vette fel a „Magyar Tenger Pávakör” nevet az együttes. A Magyar Tenger MgTSz. – a közös Községi Tanáccsal együtt – hosszú ideig anyagilag is és erkölcsileg is támogatta a csoportot.

A négy évtizedes működés során nagyon sok sikerben volt részük. A közönség elismerő tapsa mellett kiérdemeltek több Arany minősítést, megkapták a „Veszprém Megyéért”, a „Szocialista Kultúráért” kitüntetést, a „Zánka Községért” elismerő oklevelet, az együttes vezetője Kocsis Ervinné épp a 35. évfordulón kapta meg a „Zánka Díszpolgára” címet.

Műsoraikkal bejárták a Balaton-felvidéket, szerepeltek a megye és az ország számos településén, eljutottak Szlovákiába és Németországba, készítettek velük felvételt a Magyar Rádióban.

A Művelődési Ház vezetői mindig szívükön viselték az együttes gondját, baját. Szervezték a fellépéseket, utazásokat. Sajnos az alapítók közül sokan eltávoztak az „égi kórusba”, és az utánpótlás akadozik, de még így is több, mint 25 fő énekel töretlen lendülettel a saját maga és a hallgatóság örömére.

További információk: zankafaluhaz.ucoz.hu