30 éve nem látott tragédia is volt idén a Balatonnál (index.hu)

A hivatalos szervek figyelmeztetése ellenére is több fulladás volt a Balatonnál, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Orbán Zoltán közlése szerint idén nyáron 11 ember vesztette életét a tóban, a halálesetek száma a tavalyihoz képest némileg csökkent, 2021. június és augusztusa között 16 ember lelte itt halálát. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azt tapasztalja, hogy vízállástól függetlenül a baleseti okok között vezető helyen továbbra is az egyéni felelősség áll, illetve az a tény, hogy nem tájékozódnak a strandolók az adott fürdőhely adottságai felől. 

 

A csökkenő számok ellenére a vízi rendőrök harminc éve nem tapasztalt tragédiával is találkoztak – fogalmazott az index.hu-nak a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Orbán Zoltán emlékeztetett: augusztus 6-án egy cseh kislány a badacsonylábdihegyi strandnál gumimatracon elsodródott édesanyjától és egy mindössze két és fél éves gyerek belefulladt a vízbe”  Hozzátette: sajnos minden évben előfordul a Balatonnál gyerekhalál, amely elsősorban szülői gondatlanságból következik be, de a tapasztalt vízi rendészek hosszú ideje nem láttak ilyen fiatal áldozatot.

Többségében időseknél rosszullét miatt következik be fulladás, illetve a kamaszok indokolatlan magabiztossága, az úszni nem, vagy alig tudás miatt éri őket végzetes baleset, de a felhevült testtel, mólóról vagy vízibicikliről vízbe ugrás is gyakran jár halálos kimenetellel

– részletezte Orbán Zoltán.

A pünkösdi kettős tragédia is erre vezethető vissza, mikor három kamasz sodródott a tó közepe felé egy SUP-deszkával, az úszni nem tudó 17 és 18 éves bódvalenkei fiúk eltűntek a vízben, ők voltak a Balaton első áldozatai. Augusztus 20-án pedig egy 68 éves nő holttestét találták meg Balatonfűzfőnél. Nem minden balatoni tragédia kerül a nyilvánosság elé, sok esetben még zajlik az ilyenkor bevett nyomozati eljárás. A vízi rendészet most összesíti a szezon adatait, a rendőrségi szóvivő közlése szerint idén 176 esetben 325 embert sikerült kimenteniük a vízből.

A strandi ellátások statisztikái alapján jellemzően az elmúlt évvel azonos sérülések voltak a leggyakoribbak, kagylóvágások, sportsérülések, méh- vagy darázscsípések.

– fogalmazott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sajtóreferense. Szabolcs Tímea kifejtette: a 2022-ben elindított Mentőmellényállvány-kampányuk egyértelműen sikeres volt. Voltak időszakok, amikor valamennyi mellény használatban volt a nap leglátogatottabb időszakában, illetve rosszabb idő esetén. Főleg úszni még nem tudó, kisebb gyerekekre adták fel a szülők, illetve ott segít sokat, amikor egy szülő több gyerekkel indul fürdeni.

Beszélt arról is, hogy a nyári szezon lefutásával, ahogyan hűl a Balaton hőfoka, egyre kevesebb fürdőzővel számolhatnak, ilyen értelemben valóban kevesebb az igazi strandi baleset, viszont a tavon továbbra is szép számban maradnak profi sportolók, vitorlázók, suposok, horgászok. E két utóbbi hobbi az, amely még magasabb számban hordoz rizikót, veszélyt, mert tapasztalataik szerint a profik viselik a mentőfelszereléseket, nekik nem ciki, és meglehetősen jól ismerik a vizet és tisztelik is azt. Ugyanakkor az ősszel hobbi szinten vízre szállók kevésbé körültekintőek, előrelátóak, ezért továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy aki a vízre megy, viselje a mentőmellényt, mert az élete múlhat rajta.

Mivel a Balaton a tél beálltáig jól hajózható, a tavon továbbra is jelen vannak és teszik a dolguk – tette hozzá.