3 milliárd jut a balatoni világörökség-várományosi helyszínek fejlesztésére

Műemlék épületek, közterületek újulnak meg, látogatóközpontok és interaktív kiállítások nyílnak a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 2 milliárd 997 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból – olvasható a konzorciumvezető cég keddi közleményében.

 

A projekt célja a világörökség-várományos helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása. A fejlesztés a Balaton-felvidék ezeréves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, a mai trendeknek megfelelő élményturisztikai kínálat megvalósítását tervezi.

Az elnyert támogatásból a balatonfüredi Esterházy-kastély nyaralástörténeti látogatóközponttá, a badacsonytomaji Kisfaludy út szabadtéri attrakció elemek telepítése által „élménysétánnyá” alakul. Interaktív borászati kiállítással bővül a Folly Arborétum, és megújul a szigligeti vár is. Hévízen a Festetics sétányt egyedi térrendezése nyomán látogatótérként hasznosíthatja majd a város. A projekt további eleme Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemlékének, a Festetics-kastély kapujának felújítása, a kastély turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése.

Tihanyban a Visszhang-dombon egy tematikus történeti park létesül, a Tihanyi Apátság előtt megújul a fogadó tér és napváró teraszt alakítanak ki, az apátsági pincében élmény alapú interaktív kiállítás tervezett, ezenkívül megtörténik az Uradalmi Magtár komplex fejlesztése. A projekt részeként mobilalkalmazás is készül, mely a várományos helyszín teljes turisztikai kínálatát tematikusan feldolgozza.

A projektcélok elérése érdekében konzorciumi partnerként az érintett önkormányzatokkal is együtt dolgozunk. Az MTÜ feladata a projektben a turizmusszakmai szempontok érvényesítése. Szakmai együttműködésünk végig kíséri a megvalósítást is, amelynek tervezett befejezése 2020. január 31. A beruházás eredményeként néhány esztendőn belül éves szinten közel 84 ezer fővel nőhet a világörökségvárományos területre látogatók száma.

A projektben résztvevő konzorciumi partnerek: Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (konzorciumvezető), Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Balatonfüred Város Önkormányzata Hévíz Város Önkormányzata, Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft., Szigliget Község Önkormányzata, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft., Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., Tihanyi Bencés Apátság/Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség.

A projektről bővebb információ az www.mtu.gov.hu és a www. http://www.balatonregion.hu oldalon
olvasható. További információ kérhető: pr@mtu.gov.hu, valamint info@tbft.hu.