276 millió forintból fejlesztették a sármelléki iskolát – videó (tvkeszthely.hu)

Összesen 276 millió forintból fejlesztették a sármelléki általános iskolát. Az épület energetikai korszerűsítése mellett a mosdókat is felújították. Az önkormányzat és a tankerület nyert pályázati támogatásokat a két beruházásra. A pénteki projektzáró rendezvényen elhangzott, közel 170 gyermek tanul az intézményben és várhatóan tovább fog növekedni a tanulólétszám – írja a tvkeszthely.hu.

A szalag átvágásával egy régóta várt projekt zárult le a sármelléki iskolában. Energetikailag korszerűsítették az épületet. Az intézmény homlokzati szigetelést kapott, a tetőre 50 kW teljesítményű napelemrendszert telepítettek és hőszivattyús fűtést építettek ki. Az önkormányzat 249 millió forint pályázati támogatást nyert a beruházásra.

Horváth Tibor polgármester: „’82-ben kapta meg a jelenlegi kinézetét az épület, hiszen akkor lett egy 8 tantermes általános iskola és egy közel 200 négyzetméteres tornaterem hozzáépítve. Azóta azért eltelt közel 40 év. A mai viszonyok alapján elavulttá vált az épület, pláne energetikailag. Nagy épületről beszélünk, 2100 négyzetméter alapterületű az épület egy emelettel, meg kellett újítani.”

A diákok most már megújult mosdókat is használhatnak. A tankerület közel 27 millió forintból végezte el a beruházást, az épület két szintjén. A Magyar falu program keretében nyert támogatást a fenntartó. Magyar Ferenc igazgató elmondta, a Nagykanizsai Tankerületi Központ 12 pályázatot adott be ebben a programban: „Ebből a kilenc támogatott pályázatból öt a keszthelyi járás intézményeit érintette: Gelse, Zalakaros, Vonyarc, Zalaszántó és Sármellék. A keszthelyi járás intézményeire a Magyar falu program keretén belül közel 214 millió forint támogatást nyert el a tankerületi központ.”

2010-ben a volt, hogy nem érte a 100-at a tanulólétszám, jelenleg pedig több mint 170 gyermek tanul Sármelléken. A környező településekről is ide járnak a diákok. Ezért is fontos a döntéshozóknak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az oktatáshoz – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

„Elsődleges célunk az iskolák megtartása – ez természetes – az aprófalvakban. Az iskolák megtartásán túlmenően, hiszen ez egy szakmai feladat, amit a tankerület vezetését és az itt lévő pedagógusokat dicséri, ha ez sikerül. Ehhez nyilván hozzájárul, amit mi még hozzá tudunk tenni, hogy ezekből a pályázatokból javítjuk a körülményeket” – mondta köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

Keszthely térségében jelentősen javulnak az oktatási körülmények. A fenntartók és az önkormányzatok több forrásból igényelhettek támogatásokat. A sármelléki iskola a Magyar falu program mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot tudta kihasználni.

Nagy Bálint, a Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulás elnöke: „Amikor iskola felújításról beszélhetünk, az mindig nagy öröm, hiszen az tényleg a jövőnek készül, a fiataloknak, a gyerekeknek készül. Elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt tíz évben a térség minden településén az iskolák meg tudtak újulni kisebb-nagyobb mértékben. Talán ha egyet ki kell emelni, akkor azt gondolom, hogy itt a sármelléki iskolát azért érdemes kiemelni, mert talán mondhatom azt, hogy az összes közül a leginkább olyan állapotban volt, hogy ráfért a felújítás.”

A tankerület tervei közt szerepel a kültéri sportpálya felújítása is. Erre 11 millió forintos támogatási igényt nyújtottak be a KLIK-hez, a napokban várható erről döntés.

A Keszthelyi Televízió vonatkozó adását itt tekinthetik meg.