250 ezer forint a nyomravezetőnek! – körbefűrészelték Csopak strandjának legöregebb fáját

Csopak polgármesterének, Ambrus Tibornak a közösségi oldalán fotók jelentek meg arról, hogyan fűrészelte körbe a település strandjának legöregebb fáját valaki éjjel. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett, és 250 ezer forint jutalmat ajánl annak, aki felismeri az oldalon közölt kamerafelvételen látható alakot, illetve információt tud adni annak megbízójáról. „Értetlenség, undor, fájdalom” – ami átjárja az embereket az önző pusztítás láttán, a polgármester szavai szerint.
Csopak strandjának körbevágott fáját egy szakember próbálja megmenteni, aki már kezelte a sérülést (Fotó: Ambrus Tibor/FB)

 

Sajnos nem egyedi jelenség, hogy parti fákat, nádasokat pusztítanak el emberek a Balaton körül, többnyire a kilátásért, vagy a tó jobb megközelíthetőségéért, ami esetenként értékesebbé, eladhatóbbá tesz ingatlanokat.

Csopak polgármestere, Ambrus Tibor így fogalmaz a Facebook oldalán:
„Miért?
Csopak életében a természetes környezet ápolása, a növények és állatok védelme az egyik legalapvetőbb érték. Szerintem ennek a közösségnek valamennyi tagja egyetért a fák ültetésének, gondozásának fontosságával. Egy-egy fa élete sokáig tart. Sok-sok év telik el, mire igazán nagy, árnyat és friss levegőt adó lombot növeszt.
… és akkor jön valaki, aki az éj leple alatt körbefűrészeli a törzsét…. Alattomosan, bújkálva, szándékosan elpusztít egy élőlényt. Egy gyönyörű, hatalmas tölgyfát, ami nyolcvan éven át volt a strand dísze, ezrek hűsöltek a lombjai alatt, vigyáztunk rá, szerettük. Strandunk legöregebb fája (volt ?) !
A felháborodás nem egészen jó szó arra, amit egy jó érzésű ember ennek láttán érez. Értetlenség, undor, fájdalom borítja el az értelmetlen, önző pusztítás láttán. És persze reménykedünk, hogy ilyenkor is lesznek harcias természetvédők! Hogy nem csak addig tart a természet védése, ameddig nem zavarja a kilátást egy fa! Hogy nem csak addig vagyunk természetvédők, amíg nem ütközik az egyéni érdekeinkkel a természetvédelem!
A segítségüket kérjük, hogy megtalálhassuk és elszámoltathassuk azt, aki ezt az aljasságot tette. A fa értéke a Magyar Faápolók Egyesületének számítása szerint több, mint 25 millió forint. A rongálás miatt rendőrségi feljelentést tettünk, ugyanakkor Csopak önkormányzata nettó 250.0000,- Ft jutalmat kínál annak, aki felismeri és azonosítani tudja a képen, videofelvételen szereplő alakot (vagy megbízóját), mert ez az ember egyértelműen bűncselekményt követett el. Nemcsak egy fa, egy élő, lélegző lény, hanem az egész közösség ellen.
Éppen ezért nem csak jogi, anyagi értelemben szeretnénk őt elszámoltatni, hanem erkölcsi értelemben is. Szeretnénk a szemébe nézni, és megkérdezni tőle: MIÉRT???
Ambrus Tibor polgármester”
A körbefűrészelt fa Csopak strandján (Fotó: Abmrus Tibor/FB)