25 éve város Zalakaros (tvkeszthely.hu)

Várossá avatásának 25. évfordulóját ünnepli Zalakaros. A népszerű fürdővárosban számos fejlesztés történt az elmúlt években. A beruházások az itt lakók és az ide érkező turisták kényelmét is szolgálják. Zalakaroson 30 civil szervezet működik, ők is hozzájárulnak a város sikereihez.

Zalakaros 1997-ben kapott városi címet. Ekkor 1100 fővel a legkisebb város volt hazánkban. Azóta a lakosság száma folyamatosan nőtt, ma több mint kétezren lakják. Fürdője nagyon népszerű a vendégek körében, családbarát szolgáltatásai miatt kisgyerekes szülők is szívesen keresik fel.

A jubileumi ünnepségen elhangzott, Zalakaros mára kistérségi központtá vált. Az elmúlt évtizedekben számos beruházás valósult meg, a település maximálisan kihasználja jó adottságait. A járvány és a jelen nehézségei azonban Zalakarost is kihívások elé állítják.

„A pandémia, amely mai napig jelen van, és irtózatos veszteséget okozott a csak turizmusból élő településünknek. Időközben sajnos jött a szomszédságunkban zajló háború, amely óriási hatással van a mindennapjainkra is. Ahogy köztársasági elnök asszonyunk mondta, nem a háborút kell megnyerni, hanem a békét.” – emelte ki Novák Ferenc, zalakaros polgármestere.

Zalakaros nem csak épített örökségét, hanem lakóit is megbecsüli. Az ünnepségen köszöntötték és a város polgáraivá avatták az elmúlt egy évben született gyerekeket. A zalakarosi 18 évesek nevében emlékszalagot helyeztek el a város zászlóján. A nagykorúak építik tovább a települést és hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre erősebb és jelentőseb turisztikai központtá váljon.

„Az összetartásra a jövőbe is különösen nagy szükségünk lesz mindannyiunknak, hiszen a nehéz időket – úgy, ahogy ezt tettük eddig is – arra is ki kell, hogy használjuk, hogy tervezzünk és előkészítsük a jövőbeni fejlesztési elképzeléseinket. A jövőben még nagyobb együttműködésre lesz szükség – úgy gondolom – a Kis-Balaton térségének Zalakaros vezetésével, valamint a Balaton-parti településeknek is.” – tájékoztatott Nagy Bálint, beruházásokért felelős államtitkár.

A Zalakarosi Fürdő létrehozása óta 31 millió vendég járt a településen. Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt az itt élők életminősége és biztonsága is. Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt, a magyarság csak akkor erősödhet meg, ha megerősítjük összetartozásunkat. Hozzátette, a brüsszeli politikusok külső érdekeknek szolgáltatták ki az uniót, ezért haladéktalanul új politikára van szükség.

„Tőlünk nyugatra egy ideológiai háború zajlik. Egy istentelen zsarnokság ideológiája, a halál kultúrája terjed szerteszét. A szemünk előtt zajlik Európa öngyilkossága. A gender ideológiával és illegális migrációval súlyosbított demográfiai tél, a liberálisnak hazudott neokommunista eszmék térnyerése, és erővel történő terjesztése. Nekünk, magyaroknak újra két tűz között kell megőriznünk magunkat, és megvédenünk mindazt a szellemi és anyagi értéket, ami a miénk.” – emelte ki Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Zalakaros város napján kitüntetéseket is átadtak. A sport, a kultúra, a turizmus és a városüzemeltetés területén nyújtott kiemelkedő tevékenységet ismerte el az önkormányzat- a Keszthelyi TV tudósítása szerint.