249 millióból korszerűsítik a Sármelléki Általános Iskolát (Keszthelyi TV)

249 millió forint támogatást nyert a sármelléki önkormányzat az általános iskola energetikai korszerűsítésére. A közbeszerzést követően új kazánnal, napelemekkel bővül az intézmény és új szigetelést is kap az épület. Ezen kívül az úgynevezett Pártház felújítására is forrást nyert a település.

A Sármelléki Általános Iskola épületének energetikai fejlesztésére pályázott a Területi Operatív Programon belül az önkormányzat. A Polgármesteri Hivatal épületén kívül ez volt az utolsó középület, amit még nem újítottak fel a településen. Horváth Tibor polgármester a Keszthelyi TV-ben elmondta, tavaly adták be a pályázatukat remélve azt, hogy nagy segítséget fog majd nyújtani a kívánt korszerűsítésben.

„Most nyárvégén hirdettek eredményt. Ennek nagyon örülünk, hiszen a második pályázatunk volt. Az iskolára nagyon ráfér ez a felújítás, hiszen 1982-ben épült az épület, azóta kisebb-nagyobb felújítások voltak az épületen. Meg kell valósítanunk ezt, mert már mindenki nagyon várta már a környéken is.”

Az épület fűtését jelenleg ezek a húsz évnél régebbi gázkazánok végzik. A beruházásnak köszönhetően légszivattyús rendszerre cserélik ezeket, így az épület fűtése mellet hűtésre is lehetőség lesz majd. A jelenleg beázó tető szigetelését is kicserélik, majd 50 kW teljesítményű napelemeket telepítenek. A hidegebb téli hónapokban akár 3 millió forintot is elérte az iskola gázszámlája, a korszerűsítésekkel ennek töredéke várható. A 3000 négyzetméteres intézményben 130 diák fogja megkezdeni a tanévet szeptemberben, akiknek fontos, hogy komfortos környezetben tanulhassanak.

„Tavaly nyáron egy belső festésen esett át az épület a tankerület és az önkormányzat támogatásával, amikor az osztálytermeket színesre festettük, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, de természetesen ez a mostani felújítás ez nagyon sokat javít majd az ő komfortérzetükön.” – mondta el Feiler Zsuzsanna.

A munkálatok a közbeszerzést követően várhatóan ősszel kezdődnek el. Az iskola felújításán kívül az önkormányzat pályázott az úgynevezett Pártház korszerűsítésére is, erre 13 millió forintot nyertek. A közeljövőben a Magyar Falu Programban is részt kívánnak venni. A polgármesteri hivatal épületének korszerűsítésére szeretnének forrást nyerni.