A szállodákban és a magánszálláshelyeken is nőtt a vendégéjszakák száma Hévízen

Kedvező tendenciát, egyre javuló statisztikákat könyvelhettek el a turizmus terén az elmúlt hónapokban Hévízen. Nem csak az orosz vendégek közül térnek vissza egyre többen, de növekedett az osztrák, a német vendégéjszaka szám, amire évek óta nem volt példa. A lengyel turisták száma az év első felében megduplázódott, egyre több a cseh, szlovák, svájci és belföldi vendég.  A szállodák mellett a magánszálláshelyek kihasználtsága is emelkedett a fürdővárosban.

Papp Gábor polgármester a hirbalaton.hu kérdésére elmondta, hogy bár a Balaton-parti településekhez képest nem annyira jelentős, azért némi szezonalitás Hévízen is tapasztalható: január közepétől február végéig és novemberben valamivel kevesebben fordulnak meg a településen, mint az év más időszakában.

A település vezetője jelentős eredménynek érzi, hogy az orosz turisták számának tavalyi visszaesése után most újra egyre jobb statisztikákat tud felmutatni a város. A turisztikai mutatókat jelentősen meghatározta, hogy a korábbi években (2013-2014) a harmadik legnagyobb küldő piac Oroszország volt, a rubel árfolyamának változása azonban kedvezőtlenül hatott az onnan érkező vendégforgalomra 2015-ben. Akkor csaknem 40 százalékkal esett vissza az orosz turisták száma, ez pedig a teljes vendégéjszakákat illetően is mintegy 10-15 százalékos csökkenést jelentett. A kiesést úgy próbálták kompenzálni, hogy a környező országokra koncentráltak, a cseh, lengyel, szlovén, szlovák és magyar vendégekre. A módszer bevált: a lengyelek száma megduplázódott, de több más területről is a korábbinál mintegy 30 %-kal többen szálltak meg a városban. Így az idei évben már ismét javuló statisztikákat könyvelhettek el Hévízen. Papp Gábor szerint külön öröm, hogy a magánszálláshelyek kihasználtsága is 8-10 %-ot emelkedett. Összességében az év eddigi számait nézve a 2014 és a 2015 éveknél is magasabb vendégéjszaka számokat regisztráltak Hévízen.

Forrás: Hévíz Város Önkormányzata
Forrás: Hévíz Város Önkormányzata

A magánszálláshely kiadókat tavaly óta pályázati támogatással is segítik. Ez lehetővé teszi, hogy akár a vendég után befizetett adó felét, de legkevesebb 50 ezer forintot visszatérítsenek a vállalkozónak, amennyiben a visszakapott összeget a szolgáltatás minőségének javítására, fejlesztésre fordítja. Idén már több mint 100 pályázót regisztráltak. Feltétel, hogy a jelentkező saját tulajdonú ingatlanban működtesse a szolgáltatást és ne legyen adótartozása. Ezzel kapcsolatban a polgármester hozzátette: Hévízen – néhány esetet leszámítva – évről évre javul az adózási morál.

Papp Gábor szerint egyébként az egyre jobb turisztikai mutatók annak is köszönhetőek, hogy 2010-11-től strukturális átalakítást végeztek: a területhez kapcsolódó szakmai feladatoknál maximálisan érvényesül az ezzel foglalkozó szakemberek véleménye. Az önkormányzat azzal is segíti a település népszerűsítését, hogy hirdetésekre és más megjelenésekre igyekeznek évről-évre több pénzt biztosítani. Figyelemmel kísérik, hogy mi hozhat több vendéget, és az igényeknek megfelelően alakítják a kínálatot. A kulturális csemegék mellett a sportrendezvényekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ezzel azt is szeretnék megmutatni, hogy Hévíz nem csak a nyugdíjasok városa.

Bár a település vezetője optimista a vendégforgalomból származó bevételt illetően, azt nem tartja kedvezőnek, hogy az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó támogatás csökkentése miatt jelentős összeggel, mindennel együtt mintegy 300 millió forinttal csappanhat meg a település gazdálkodására, fejlesztésére fordítható forrás. Ez egy 3,5 milliárd forint körüli költségvetésű önkormányzatnál komoly tételnek számít. A helyi képviselő-testület döntése értelmében Hévízen az idegenforgalmi adó mértéke jövőre egyébként az ideivel megegyező lesz, vagyis 500 Ft/vendégéjszaka.

A településen igyekeznek a legtöbbet kihozni a lehetőségekből, bíznak mind a hazai, mind pedig a határon átnyúló pályázatok sikerében is. Tervezik egyebek mellett Hévíz legforgalmasabb utcáján a járda szélesítését, mely együtt jár majd a környezet szépítésével, és a buszpályaudvar áthelyezésére is szeretnének pontot tenni.

Szintén vannak tervek a Hévíz-Balaton Airport fejlesztésére. Papp Gábor szerint a reptér műszaki állapotának javítását mindenképpen a járatokra vonatkozó fejlesztésnek kell megelőzni. A polgármester szerint ezek azonban olyan költséget jelentenek, amelynek biztosításához a balatoni turizmusban érdekeltek összefogására lenne szükség, hiszen ennek megléte az egész térségben éreztetné pozitív hatását.

 

(12:59)