24 karátos „Finamm” torta az úszásoktatásért

Jótékonysági akcióval támogatná a hátrányos gyerekek úszásoktatását Füred Kapitány. A vizes világbajnokság idejére időzítették azt az akciót, amelyben 24 karátos arany felhasználásával készült tortát bocsátanak áruba, a befolyó pénzből gyerekek úszásoktatását finanszíroznák. Már 100.000 Ft-ot is felajánlottak egy szeletért- tudta meg a hirbalaton.hu a szervezőktől.

A civil kezdeményezés apropóját az adja, hogy a magyar kisgyermekek fele nem tud úszni. Sokaknak ez okozza a halálát a vakáció ideje alatt.

A 24 karátos torta első két szeletét az FTC vízilabda és úszószakosztálya, már a sütemény elkészülte előtt megvásárolta. 10-10.000 forintot fizettek egy-egy darab aranyozott szeletért, amelyet két balatoni, hátrányos helyzetű gyermek fogyaszthat el.  Mint azt Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója elmondta, a Ferencvárosi Torna Club olimpiai és világbajnokai között sok úszót és vízilabdázót is találunk. Ugyanakkor a Fradi nem csak a versenysportok miatt támogatja az úszás oktatását. A klub saját tanfolyamokat is szervez. Úszótanfolyamaink célja a vízbiztos úszás elsajátítása. Törekvéseink arra irányulnak, hogy a gyermekek a vízben biztonságosan és bátran mozogjanak – tette hozzá Nyíri Zoltán.

Az úszásoktatásából a magyar fürdőknek is ki kell venniük a részüket. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő is támogatja az akciót, ezért 100.000 Ft-ot ajánlott fel egy szelet 24 karátos tortáért – közölte Vancsura Miklós, a fürdő igazgatója.

Az akcióban Füred Kapitányt, a turisztikai és reklámszakemberek által létrehozott mesehőst is bevetik, aki a gyerekek nyelvén fogalmazza meg azokat a teendőket, amelyek a nyílt vízben való játékokat biztonságossá teszik. „Közép Európa legnagyobb édesvízi tava mellett  különösen fontos, hogy az idelátogatók és itt élők megfelelő vízbiztonsággal rendelkezzenek. A WHO adatai szerint a világon évente 350.000 ezer ember fullad vízbe, itthon 20-25 gyerek veszti életet”– mondta Éskovács Péter, az akció kreatív tanácsadója.

Patakfalvi Andrea, cake designer, a sütemény készítője elmondta. Itthon néhányan idegenkedtek attól, hogy a drága, aranyozott torta eladását összekapcsolják a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával.  Ugyanakkor a világban számos helyen használnak aranyozott édességeket jótékonysági akciókban. Számos kultúrában maga az arany a legértékesebb nemesfém, ezért a tökéletesség, a dicsőség szimbóluma.  A buddhizmusban  a megvilágosodás jele.  A görög hagyomány szerint az “arany középút” a szélsőségektől mentes, bölcs élet jelképe. Ezt szimbolizálja a 24 karátos torta is.

Az aranyozott FINAMMM- tortát várhatóan Csopakon, a Code Zeroban, a füredi Trüffel bárban, a siófoki BAHART-kikötőben, Balatonföldváron a Kultkikötőben és az alsóörsi strandon is megkóstolhatják majd a turisták. De jut kóstoló Keszthelyre, Budapestre és Sárvárra is. Mint azt Patakfalvi Andrea  elmondta: a Nagyi Titka – liszt gyártójától annyi sütési alapanyagot kaptak, hogy akár egész nyáron át tudnának árusítani aranyozott tortákat. A pénzből további úszótanfolyamokat szerveznének. A felajánlásokat a világbajnokság végéig várják egy-egy szelet tortára.