22 éve történt a lengyel zarándokok buszbalesete (tvkeszthely.hu)

A hagyományokhoz híven ezúttal is megemlékezést szerveztek a lengyel zarándokok tragédiájának helyszínén, a Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr közötti körforgalomnál. A hétfői programon elhangzott, ennek a tragédiának is van üzenete: közösséget, családot, nemzetiséget kovácsol össze – a tvkeszthely.hu tudósítása szerint.

2002. július 1-én egy Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz fékezés nélkül hajtott be a Balatonkeresztúr és Balatonszentgyörgy közötti körforgalomba. A busz megpördült és felborult. A tragikus szerencsétlenségben 20-an vesztették életüket, 31-en pedig megsérültek. A mentésben résztvevők egytől egyig emberfelettit teljesítettek. Nekik köszönhető, hogy nem haltak meg sokkal többen.Az elhunytaknak emlékművet emeltek. 2019-ben pedig felállították Medjugorjei Szűz Mária szobrát.

Miért történt ez az egész? Tette fel magának a kérdést dr. Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló a baleset évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen: „Mi nem tudunk válaszolni erre. Bár ki tudja? Mi, akik hiszünk, hogy van még más élet is, lehet, hogy ezek az emberek feláldozták magukat értünk, a családjukért. Mi itt nem kapunk választ, de egyben biztosak lehetünk, hogy ez a halál nem volt értelmetlen, bármennyire szörnyű nekünk, a családjuknak, akik itt maradtak.”

A nemzetiségi szószóló hozzátette, ilyenkor is bebizonyosodik, hogy a lengyel-magyar barátság él és tovább is fogják ápolni. Az akkori eseményeket felidézve megemlítette, hogy mennyien siettek a sérültek segítségére. Az eseményen koszorúzó Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy minden egyes tragédia sok mindent megváltoztat, azonban a szomorúságnak is van üzenete: közösséget, családot, nemzetet erősít.

„Teljesen mindegy, hogy milyen időszakot élünk meg a nagyvilágban, mi akkor is itt leszünk. Tavaly szakadó eső volt és hideg, most harmadfokú hőségriadót rendeltek el. Ki lehet mondani sajnos, hogy a lengyel-magyar kapcsolatokban legalább másodfokú a riadó, de ez nem rajtunk múlik, nem a magyar kormányon és nem a magyar nemzeten és hozzáteszem, nem a lengyel nemzet többségén” – fogalmazott az államtitkár.

A megemlékezésen jelen voltak rendőrök, mentők és tűzoltók – akik szintén lerótták kegyeletüket. Egyúttal megköszönték nekik azt a helytállást és lelki erőt, amit a 22 évvel ezelőtti esetnél mutattak kollégáik. A program közös imádsággal zárult – a Keszthelyi TV híradása szerint.