2021-es utazási trendek a világjárvány után (turizmus.com)

 

Az Airbnb friss felmérése szerint a világjárvány miatt a válaszadók többségének a legjobban az utazás hiányzik az életéből. Jelentős részük 2021-ben kész lesz útnak indulni, és a tartalmas, élményekben gazdag utazásokat részesíti majd előnyben- erről ír a turizmus.com.

 

Mivel a járvány továbbra is korlátokat jelent a tömeges turizmus terén, a pandémia lezárását követően az első utazások során az emberek elsősorban a családjukkal és barátaikkal akarnak találkozni és közös emlékeket szerezni. Az utazás, a családdal és a barátokkal való találkozás pedig az egyik vezető indok a koronavírus elleni vakcina beadatására. Az utazás az elszigeteltség ellenszere lehet

A turizmus.com idézi az Airbnb társalapítója és vezérigazgatója, Brian Chesky véleményét: „Amint az emberek biztonságban érzik magukat az utazás során, elkezdenek utazni. Azonban másként néz majd ki egy út, mint a járvány előtt. Az utazást az elszigeteltség és az elszakadás ellenszerének tekintik. Az emberek általában nem hiányolják a turisztikai látványosságokat, a zsúfolt reptéri buszokat, valamint a sorokat, illetve a turistákkal teli várókat.” Hozzátette:

„A tömegturizmus valójában csak az elszigeteltség egy másik formája – névtelen vagy, más utazókkal együtt sodródsz, és soha nem tapasztalod meg igazán a helyi közösségek életét és kultúráját. Az emberek most leginkább arra vágynak, amitől megfosztották őket, azaz hogy ismét értékes időt tölthessenek a családjukkal és barátaikkal.”

Az Airbnb azt is megosztotta, hogy milyen utazási trendekre számít 2021-ben. A legtöbb válaszadó arra számít, hogy az idei évben már többet fog tudni utazni. Közel 54 százalékuk már vagy foglalt utazást, vagy úgy gondolja, hogy utazni fog 2021-ben.

Az üzleti utazások piaca nem lesz olyan, mint korábban

Az üzleti utazások az Airbnb felmérése szerint nem térnek vissza a korábbi szintre – legalábbis nem a korábbi formában. A válaszadóknak a legkevésbé az üzleti utazások hiányoztak a járványidőszakban: míg 48 százalék hiányolja a családlátogatás célú utazást, a válaszadók mindössze 6 százaléka utazna ismét üzleti célból.

A megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) arra számít, hogy a pandémiát követően kevesebbet utazik majd a munka miatt, mint annak kezdete előtt.

Azonban az Airbnb egy másik kutatása arra is rávilágított, hogy mivel 5-ből 2 ember részben vagy teljesen otthonról tud dolgozni, sokan új helyre, akár másik országba költöznek, és így az üzleti utazók nagyrészét ők adják majd, mikor a pandémia után a munkahelyükre kell majd utazniuk.

A kutatás eredményei alapján az emberek inkább közelebbi úti célokat preferálnak és inkább autóval utaznának. A válaszadók 56 százaléka inkább belföldi vagy regionális úti célt választana, 21 százalék mondta azt, hogy inkább távolabbi helyre utazna külföldre.Minden ötödik megkérdezett azt szeretné, ha a választott desztináció autóval elérhető távolságra lenne.

Hét közben és hosszú távra

A távmunka és távoktatás sok embernek szabadságot ad, hogy utazzon. Ezért kifejezetten rugalmasak a döntés során, hogy mikor és hova utazzanak. A válaszadók negyede utazna akár hét közben, vagy a szezonon kívül, sokan pedig akár hosszú távra is bérelnének szállást. Minden ötödik válaszadó, vagyis 19 százalék mondta azt, hogy a járvány kezdete óta bérelt már 28 napnál hosszabb időre nyaralót.

Megfizethető megoldást keresnek

A kutatás megmutatta azt is, hogy az emberek leginkább olyan utazást szeretnének, amely megfizethető. Ez az egyik legfontosabb prioritás számukra (54 százalék), nemcsak az első utazásoknál a pandémia után, hanem a jövőben is. Sokan az Airbnb-t választják, hogy pénzt spóroljanak az utazás során.

Ugyan a válaszadóknak kevésbé fontosak az egészségügyi és biztonsági protokollok, de szeretnék védve érezni magukat. Ezért a válaszadók 32 százaléka szeretné, hogy a választott úti célon az emberek túlnyomó többsége be legyen oltva. Közel 30 százalék szeretné, hogy a tesztelés elérhető legyen, 29 százalék pedig elvárja, hogy a sürgősségi ellátás is biztosítva legyen.