20 fok fölé emelkedett a Balaton hőmérséklete, közeleg a Balaton Napja

Elérte a húsz fokot csütörtök hajnalra a Balaton víz-hőmérséklete, majd amilyen gyorsan átlépte, ugyanolyan iramban hűlt vissza 19 fokosra egy átmeneti hidegfront hatására.  A kissé korainak mondható felmelegedés extrémnek nem nevezhető, ám jelzi, hogy a nyár visszafordíthatatlanul közeleg. A strandszezont indító Balaton Napja május 26-án lesz.

 

Ennek a bűvös húszasnak egy üzenete mindenképp van. A Balaton mindig hamarabb éri el a fürdésre már alkalmas hőfokot, mint az Adria, nem kell tehát a tengerig utazni egy kis mártózásért (az Adria jelenleg Porecnél 11,5 fokos). Erre hívja fel a figyelmet a Balaton Napja, amit a Balatoni Kör kezdeményezésére 2015-től tartanak meg a tóparti önkormányzatok, illetve strandüzemeltetők azon a szombaton, amikor először haladja meg a tó vízének hőfoka a 20 Celsius fokot.

A Balaton Napjának megünneplésében idén változás történt az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség javaslatára. A strandszezon nyitányának számító eseményt fix időpontban, május 26 -án tarják meg.

A konkrét időpont meghatározását az ésszerűség diktálta, a strandüzemeltetők ugyanis így jobban fel tudnak készülni az ingyenes programokkal tarkított nyárindító strandpiknikre. A szövetség márciusi közgyűlésén elhangzott az is, hogy várják a csatlakozni kívánó települések jelentkezését.

A korábbi, vízhőfokhoz igazodó helyett fix időpontban rendezett Balaton Napja új feladat elé állítja az önkormányzatokat, illetve strandüzemeltetőket. Meg kell tanulniuk, hogy rossz időjárás, esős nap esetén is szórakozási lehetőséget, vonzó programokat biztosítsanak a nyárindító strandpikniken. Egy ideje már szorgalmazza a Balatoni Kör, hogy ez így legyen más esős nyári napokon is.