1800 program és színes összművészeti kavalkád az idei Művészetek Völgyén (welovebalaton.hu)

Július 23. és augusztus 1. között, egy év kihagyás után, ismét vár minket a 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend idén is megtelik élettel: több mint 1800 program, könnyűzenei koncertek, színházi előadások, képzőművészeti és irodalmi események, kiállítások, biciklis és gyalogos túrák és rengeteg újdonság, na meg a megszokott Völgy-hangulat idén is kihagyhatatlan lesz.

Az idei év az újranyitás öröme mellett az emlékezésről, ünneplésről is szól. Harmincadik alkalommal valósul meg a Művészetek Völgye, a jubileum alkalmából különböző helyszíneken minden korábbi fesztiválévből újra műsorra kerül egy-egy népszerű program – írja a welovebalaton.hu.

Az 1989-es Művészeti Napoktól indulva a látogatók belekóstolhatnak az előző fesztiválévek egyedi légkörébe, többek között Galkó Balázs, Hobo, Bérczes László vagy Szőke András segítségével. Izgalmas adalék, hogy idén színpadra állítják a Művészetek Völgye első saját előadását, A tehetséges Mr. Ripley-t, melyet július 23-án láthatunk majd a fesztivál Színház Színpadán. A világhírű pszichológiai thriller Magyarországon most először kerül színpadra, Csiby Gergely rendező tolmácsolásában.

A Művészetek Völgye kerek évfordulója mellett számos egyéb jubileum is ünneplésre ad okot a Völgy tíz napja alatt. 75. születésnapját ünnepli Hobo, aki új, vigántpetendi helyszínén várja előadóestjeivel a rajongóit mindennap, július 28-án pedig a Panoráma Színpadon ad nagy koncertet a 30 éves a Quimby. Visszatér a Völgybe a 25 éves Fonó, a világzene izgalmas színeit mutatják be taliándörögdi helyszínükön, a Kocsor Házban, fellép az Aurevoir., Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák és a Dresch Quartet, a koncertek előtt fontos témákat boncolgató beszélgetésekre hívják a közönséget.

A Kaláka Versudvar idén 10. alkalommal nyitja meg kapuit, a Völgy szívének is nevezett helyszín házigazdái az 50 éves Kaláka Zenekar és az idén 50. születésnapját ünneplő Lackfi János. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című verslemezének 10., jubileumi koncertje szintén a Művészetek Völgyében hallható majd, a színes zenei élményeket ígérő Harcsa Veronika Udvarban, ahol a Modern Art Orchestra, a Nagy Emma Quintet és a Kéknyúl is zenél.

Idén először nyit saját udvart Vecsei H. Miklós és a POKET-közösség, irodalmi és zenés programokat terveznek és együtt alkotásra hívják a fesztiválozókat. Szintén új helyszínt indít a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a Petőfi Udvarban lesz kortárs és klasszikus irodalom, koncertek, kiállítás, kertmozi és mese is. Magyar szerzők műveit viszi színpadra az Újszínház, az újSZÍNpadon könnyed nyáresti előadásokat láthat a közönség. Kapolcs új főterére költözik a kézművesvásár és a Nemzeti Filmintézet. Minden este a 120 éves magyar film kínálatából vetítenek régi és új alkotásokat a Hello Wood által épített Pajta-Mozgó filmszínházban, a felújított MűvészVölgy Kúria pedig a Filmarchívum otthona lesz.

A Kapolcson egész évben működő, de első Völgyező Kalapos Kertbe a MANK Artporta költözik be, kortárs kiállításokkal, színházzal, képzőművészeti workshopokkal. Az Analóg Udvarban a fotózás alapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők, alkotásaikból instant kiállítás nyílik. Egy napra az Operaház is a Völgybe érkezik, kamionon hozzák el Donizetti vígoperáját, a Szerelmi bájitalt. Új játékteret nyit kosaras körhintával, népi ügyességi játékokkal a Hagyományok Háza, és sokunk örömére visszatér a Művészetek Völgye programjába a Klastrom, az ikonikus templomrom fényfestészeti alkotásokkal minden este egyedi hangulatot kap.