175 éves a balatoni hajózás 13.rész – Egy igazi öreg hölgy, a 94 éves Tünde (likebalaton.hu)

A Csongor nosztalgiahajó ikertestvére a balatoni hajóflotta egyik matuzsáleme, és az egyike a második világháborút robbanás nélkül túlélők közül. Eredetileg fából készült, de később acéltestet kapott, hogy sokáig bírja a modern időket is. 


Az ikerpár „öreg Hölgy”-ként emlegetett női tagját még 1927-ben építették Balatonfüreden, az akkori IBUSZ Yachtépítő Rt. üzemében, de a Balatoni Hajózási Rt. részére. A hajót 50 utas befogadására építették, hossza 23,64 méter, szélessége pedig 4,81 méter. Mechanikus, rásegítő nélküli kormányszerkezetet kapott és a műszaki adatok szerint „hátramenetben balra viszi a farát”.

Jött a II. világháború, amikor a visszavonuló német csapatok a balatoni hajóflotta minden egyes tagján robbanóanyagokat helyeztek el, hogy megsemmisítsék az egész hajóhadat. A két utolsó még épségben lévő hajó a Tünde és a Kelén motorosok voltak, amelyek a révfülöpi kikötőben álltak. Gépházaikban a németek már elhelyezték a robbanóanyagot, de a pusztítás elkerülése érdekében a magyar hajósok megnyitották a hajókon lévő fenékcsapokat és elsüllyesztették őket. Így tudták megmenteni azokat az utókor számára.

A cikk folytatása itt elolvasható.