175 éve indult a balatoni hajózás 17. rész – Félelmetes volt, ahogy letarolta a vitorlásokat a Badacsony katamarán (likebalaton.hu)

Sokszor volt szójáték témája, hogy “Siessünk apukám, mert itt hagy minket a Badacsony!” Aki nem tudja, hogy így hívják a Balaton egyik katamaránját is, bizony csodálkozhat, hogyan is lehetne lekésni a Badacsonyról.  

(Fotó: BAHART)


Idén tavasszal újra szolgálatba állt a Balatonon a 400 férőhelyes katamarán, hogy Fonyód és Badacsony között ingázva szállítsa az utazni vágyókat. Kényszerpihenője során külső festést kapott, az ablakaira hővédő fólia került a nyári légkondícionálást segítve, de még a belseje is megújult.

Az immár 42 éves hajó először 1979. július 22-én állt forgalomba, miután a Dunán, majd a Sió-csatornán keresztül úszott a Balatonra az Újpesti Hajójavító üzemből.

Komoly látványosságnak számított annak idején, már azért is, mert félkész állapotban hajózott végső állomáshelye felé, a Balatonra. Ez a katama­rán ugyanis Budapesten, a MAHART Hajó­javító Üzemigazgatósága műhelyé­ben készült, de legfelső szintjét Siófokon építették a ha­jóra. Ez a nyitott fedélzet akár 200-250 fős rendezvények megtartására is alkalmas volt, így a hajón rengeteg esküvőt tartottak, sőt, évtizedekig diszkóhajóként is működött.

A cikk folytatása, melyből kiderül, hogy tarolta le a vitorlásokat a Badacsony, itt elolvasható.