14 partner népszerűsíti a régió geoparkjait (vehir.hu)

Magyar, szlovén, osztrák, román, és horvát parkok népszerűsítésére és modernizálására jött létre a nemzetközi Dunai GeoTúra Projekt. A két és fél évig tartó együttműködés utolsó partneri értekezletét Veszprémben tartották. A tagok közt van a veszprémi székhelyű Bakony és Balaton TDM , valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is.

Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozásával 14 partner együttműködésén alapuló geoturisztikai projekt indult el 2017-ben. Célja egyebek mellett, hogy a Duna vízgyűjtő területén fekvő földtani örökségeket újszerűen, közös marketinggel népszerűsítsék, továbbá közösen alakítsanak ki stratégiát a környezeti terhek kezelésére. Megfogalmazták azt is, hogy csökkentsék a dunai és más EU geoparkok közötti minőségi szakadékot, és hogy az innovatív geoturisztikai termékek növeljék a vonzerőt és a látogatók számát.

A vehir.hu felsorolásából kiderül, hogy mely parkok vesznek részt az együttműködésben:
A szlovén Idrija UNESCO Globális Geopar, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, az osztrák Stájer Eisenwurzen, a horvát Papuk Natúrpark, az osztrák-szlovén Karawanken-Karavanke és a román Hátszeg vidéki Geopark.

A projekthez partnerként csatlakozott a szerb Djerdap Geopark és a cseh Vas-hegység Geopark, a szlovák Eperjesi Egyetem, a Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Intézet, a portugál Naturtejo, a finn Rokua Globális Geopark, és az Európai és Globális Geopark hálózat illetve a veszprémi székhelyű Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. (BBTDM). Ez utóbbi a “Parnterség és Marketing” munkacsomagot állította össze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságával.

A beszámoló során kiderült, a projekt fontos része a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely kiállító épületeink átépítése, felújítása, és a belső kiállítás teljes, innovatív és látványos megújítása. Erre 2019 nyarán, legkésőbb ősszel kerülhet sor.

A Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvényeket és a Káli-medencében található, a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig terjedő új, vulkanológiai tanösvényt már kialakították. Mindezekhez kirándulófüzet is készült.