Fenyőfa-csemetéket kapnak a fenyvesiek

Folytatódik a fenyőcsemete-program Balatonfenyvesen. Idén 1000 darab fenyőfa-csemetét biztosít ingyenesen az önkormányzat a helyi lakosoknak és hétvégi házzal rendelkező ingatlantulajdonosoknak- tudta meg a hirbalaton.hu Lombár Gábor polgármestertől.

Az önkormányzati gesztus a település féltve őrzött fáinak megmaradását szolgálja. Balatonfenyvesen napjainkban is több mint 1500 fenyőfa nyújt árnyékot és vizuális élményt az ott élőknek és oda érkezőknek, azonban élettartamuk véges, így elengedhetetlenül fontos az elöregedett, kiszáradt fák pótlása. Lombár Gábor polgármester saját bevallása szerint kis túlzással minden fát ismer a településen. Különösen büszke arra, hogy a településen élők erős identitástudattal rendelkeznek, így a lokálpatrióta érzelmekre évek óta biztosan számíthat egy ilyen, a településkép megőrzését célzó kezdeményezés.

A fenyvesi fenyves helyi védettséget élvez. A fenyőket nevében is hordozó település önkormányzata 2009-ben rendeletben kötötte engedélyhez a fenyőfák kivágását. A helyi köztisztasági rendelet értelmében a fekete-, a luc-, a duglász-, az erdeifenyők és tiszafák kivágását csak a polgármester engedélyezheti, szigorúan előírva a tűlevelűek pótlását. Ezzel a jogával a település vezetője minden esetben él is.

A kis fákat szombat délelőtt még átvehetik át a helyiek az önkormányzathoz közeli kommunális iroda udvarában.