12 év fegyházra ítélték a balatonszemesi apagyilkost (sonline.hu)

– Ez egy kész regény! – ezekkel a szavakkal vette át a nagy paksamétát Vadócz Attila bíró a balatonszemesi gyilkosság elkövetőjétől a szerdai tárgyaláson – írja a sonline.hu.

A 41 éves férfi, aki megölte édesapját, a börtönben ugyanis papírra vetette élet történetét. Ebben az szerepelt részletesen, hogyan verte és alázta meg őt hét éves kora óta az áldozat, aki a feleségét is ütötte. A vádlott 2021 elején gyilkolta meg az édesapját. A Somogy Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt nyújtott be vádiratot a mentális zavarokkal és alkoholproblémával küzdő férfi ellen, aki régóta rossz viszonyban volt a vele egy háztartásban élő idős apjával.

A sértett szintén nem vetette meg a szeszes italt, fia és közte korábban is robbantak ki tettlegességig fajuló veszekedések. A vádlott 2021 januárjában nap közben alkalmi munkát végzett, ahol alkoholt is fogyasztott, majd munka után az italozást balatonszemesi otthonában folytatta. Az ittas férfi este szóváltásba keveredett az ugyancsak ittas apjával, aki a vita hevében ököllel szájon ütötte. A vádlott ekkor apját a közeli ágyra lökte, azonban az idős ember újra fiára támadt, és egy kalapáccsal ráütött a vádlott jobb kézfejére. A fiú ezután kivette apja kezéből a kalapácsot, nagy erővel megütötte az áldozat fejét, végül elvágta a torkát. Az férfi ezután telefonon értesítette öccsét a történtekről, a fivére hívta ki a rendőröket, akiket a tettes a helyszínen megvárt.

A férfi a bíróság előtt beismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról. A Kaposvári Törvényszék 12 év fegyházbüntetésre ítélte, és 8 évre eltiltotta a közügyektől, kizárva a feltételes szabadságra bocsátásból. A vádlott és védője elfogadta az ítéletet, míg az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.