11,6 milliárdos Siófok költségvetése (siofok.hu)

Egyhangú szavazással fogadta el a város idei költségvetését februári ülésén a siófoki képviselő-testület, mely egyebek között arról is döntött: új, kiemelt parkolási díjövezetet hoznak létre a szezon hónapjaira – írja a siofok.hu.  Romaösztöndíjat vezetnek be, és emelik a Balaton Táncegyüttes támogatását.

 

Dr. Lengyel Róbert polgármester (Becsülettel Siófokért Egyesület) szerint „a nehéz gazdasági helyzetben optimális” a város idei, 11,6 milliárd forintos költségvetése, Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök (BSE) pedig azt emelte ki, hogy továbbra is hitelfelvétel nélkül kerül egyensúlyba a bevételi és a kiadási oldal, ráadásul megfelelő (315 millió forintnyi) tartalékkal. A bevételi oldalon 4,1 milliárdot várnak a helyi adókból: az iparűzésiből 2,1, az építményadóból 1,5 milliárdot, a kúrtaxából 500 milliót.

Néhány fontosabb beruházás, fejlesztés: városi tanuszoda-telek rekultivációja, közmű-tervezés (110 millió Ft), Rózsakert 3. ütem (307 millió), Orgona utcai strand fejlesztése (147), murvás utak pormentesítése (18), három új okoszebra (6), Déli utca aszfaltozása (35), utcafásítás (5), óvodai beruházások és felújítások (73), művelődési központ beruházásai és felújításai (35), Civil Ház fejlesztése (16), Víztorony-felújítás (30 millió).

 

Három parkolási díjövezet lesz

Az eddigi kettő helyett három parkolási díjövezet lesz a szezonban, május 15-től. Az új, kiemelt övezetbe tartozik a hajóállomási, a Porecs téri, a Glatz Henrik utcai, a Kinizsi utcai, a Petőfi sétányi és a Szent István sétányi parkoló, ahol a személygépkocsi-tarifa óránként 600 forint lesz. A többi övezetben (az I-es díjövezet a Városház téri, Fő utcai parkolók, a II-es az összes többi) nem emelkednek a díjak. A városháza indoklása szerint a változtatás elsősorban a turizmust érinti (a helyi lakosok a szezonális parkolókba is válthatnak félárú jegyet), a felsorolt parkolókat jellemzően a hajóállomás és Petőfi sétány környékére érkező vendégek veszik igénybe, e terület takarítása, rendben tartása pedig jelentős anyagi terheket ró az önkormányzatra. Új típusú parkolójegyek is lesznek, a nyári igényekhez igazodva az 1 napos és a 3 napos jegyek. Ezeket elektronikus úton, regisztrációt követően, internetes fizetéssel (simple pay) lehet megvásárolni a siofok.hu honlapon elektronikusan, vagy a városőrség ügyfélszolgálatán személyesen, ügyfélfogadási időben; a napijegy és a 3 napos jegy is valamennyi díjövezetben érvényes.

Fontos tudnivaló, hogy a helyi lakosoknak szóló kedvezmények regisztrációja egy évig érvényes. A tavaly bevezetett kedvezmények fordulónapja március 1-je, azokat tehát meg kell újítani.

 

Roma ösztöndíj bevezetéséről is döntött a testület

Olyan roma fiatalt kíván anyagilag támogatni a város, aki tanulmányi eredményeivel és a közösségben betöltött szerepével példát mutathat társainak. A Baranya megyei Cserdi 2020-ban elhunyt polgármesteréről, Bogdán Lászlóról elnevezett ösztöndíj összege középfokú iskolai tanulmányok esetén havonta 15 ezer, felsőfokú oktatási intézményben, nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben folytatott tanulmányok esetén havi 25 ezer forint. Szamosi Lóránt képviselő (Fidesz-KDNP) javaslatára a testület a márciusi ülésén várhatóan újra napirendre veszi a témát, hogy arról döntsön: ne csak egy, hanem egy-egy közép, illetve felsőfokú tanulmányokat folytató roma fiatal részesüljön támogatásban évente. Lengyel Róbert polgármester a Siófoki Hírek kérdésére elmondta: míg a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat korábban „automatikus” városi támogatást kapott, az elmúlt években ez megszűnt és ahogyan a városvezető korábban fogalmazott, előremutató programok, elképzelések asztalra tétele esetén lehet szó ismét arról, hogy támogatásban részesüljön; a roma-önkormányzat azonban semmiféle programmal, elképzeléssel nem állt elő.

Átveszi a város, pontosabban a Balaton-parti Kft. az aranyparti mólók üzemeltetését azok után, hogy a vízügy januárban elkezdte a városképi és turisztikai szempontból is fontos létesítmények rendbetételét, üzemeltetni azonban a továbbiakban nem kívánja ezeket. A februári ülésen döntöttek arról is, hogy 3-ról 5 millió forintra emelik a város kiemelten támogatott kulturális egyesületének, az idén 60 éves Balaton Táncegyüttesnek az éves apanázsát, tudomásul vette a testület, hogy a szakértői vizsgálat alapján a Vitorlás utca eleji saroktelek nem alkalmas többszintes parkoló kialakítására, s az is kiderült, hogy április 14-re tervezik a Civil Ház megnyitását a helyi civilek előtt.

Parkolási díjak május 15-től

(személygépkocsi)

szezonban                         szezonon kívül

Kiemelt övezet                    600 (300)                                  –

I. díjövezet                          480 (240)                               360 (180)

II. díjövezet                         360 (180)                               200 (100)

(Zárójelben a helyi lakosok kedvezményes díja)