Ma megemlékezés lesz Keszthelyen: 110 éve született Böske, akiből világszépe lett

110 éve, februárban született Keszthelyen Simon Böske, akit 16 évesen a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választottak. Ő lett 20 évesen az először megrendezett Miss Hungária verseny győztese, majd megnyerte a Miss Europe versenyt is. Az intelligens, tiszta szívű lány ellen zsidó származása miatt tüntetést is szerveztek. A Nők a Balatonért Egyesület megemlékezést rendez Keszthelyen a városi könyvtárban február 11-én, hétfőn, ahol Dr. Szarka Lajos  bemutatja a lány életéről írt tudományos igényű, korrajznak is beillő, fotókkal gazdagon illusztrált könyvét.

A keszthelyi megemlékezés Böske emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik 16.30-kor, majd 17.00 órától mutatja be könyvét vetített képekkel Dr. Szarka Lajos, a városi könyvtár olvasótermében.

(Itt látható az interneten elérhető, Böskéről szóló korabeli videóösszeállítás.)

(fotó: wikipédia)

A Wikipédia összefoglalója szerint Simon Böske Keszthelyen, Simon Sándor járási tiszti főorvos és Hoffmann Janka leányaként született. Már tizenhat évesen felfedezték, 1925-ben előbb a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választották.

Négy évvel később, 1929. január 6-án az először megrendezett Miss Hungary (akkori nevén Miss Hungária) szépségversenyt is megnyerte kétszáztizennyolc induló közül. Még ugyanabban az évben Párizsban Miss Európává választották tizenhat ország indulója között. Bár úgy tervezték, hogy Böske Miss Európaként részt vesz az Amerikában megrendezendő Miss Universe versenyen, erre nem került sor – írja a wikipedia. (Egyes híradások szerint az amerikai Miss Universe versenyt az az osztrák lány nyerte meg, aki az európai megmérettetésen Böske után a második lett.)

Miss Európaként fogadta a francia köztársasági elnök, a monacói herceg, számos diplomata és híresség. Böske kirándulást tett a francia tengerparton, európai és amerikai filmajánlatot kapott, egy francia selyemgyár mintát kívánt róla elnevezni.

Böskét Magyarországra érkezésekor hatalmas ünneplő tömeg várta a Keleti pályaudvaron. Március 17-én délelőtt az Újságírók Kórház- és Szanatóriumegyesülete javára autogramokat adott, melyek ára 1 pengő volt. Ezen a napon Böskét antiszemita inzultus érte, mivel egy női küldöttség Miss Palesztinának nevezte, és a „ronda zsidó lány”, és „nem vagy magyar!” kiáltásokkal illették utazása közben.

Július 27-én zajlott le a deauville-i kaszinóban a verseny Miss Európa és Miss Amerika között, melyen holtverseny alakult ki, és a nemzetközi zsűri úgy döntött, hogy az 50 000 frankos díjat megosztja a két versenyző között.

Böske nem élt a felkínált filmes és egyéb lehetőségekkel, és hamarosan férjhez ment Brammer Pál budapesti textil-nagykereskedő, posztógyároshoz. A házasság nem volt tartós, és a válást követően Jób Dánielhez, a Vígszínház művészeti igazgatójához ment feleségül. Második férjével túlélték a holokausztot és a Rákosi-korszakot.

Az egykori Miss Hungária és Miss Europe túlélte a Holokausztot, 1970-ben hunyt el.

Emlékét keszthelyi szülőházán a Nők a Balatonért Egyesület által felavatott emléktábla őrzi.