Új köztéri alkotás tiszteleg Petőfi emléke előtt Hévízen  (zaol.hu)

Felavatták Túri Török Tibor szobrászművész Petőfit ábrázoló köztéri alkotását a nemzeti ünnep estéjén a költőről elnevezett belvárosi utcában. Az íróként s több keszthelyi múzeum alapítójaként és működtetőjeként is ismert alkotó felajánlásként készítette el a mellszobrot.

 

A március 15-i megemlékezésen Papp Gábor, Hévíz polgármestere leszögezte: nincs még egy olyan piros betűs ünnepünk, amelyet ennyire szeretnénk, s nincs még egy olyan alakja ennek a kitüntetett napnak, mint Petőfi Sándor, akinek neve összeforrt a magyar forradalommal.

– Petőfi mindig is a szabadság, a nemzeti függetlenség már-már mitikus, idealizált alakjaként jelent meg, akinek népszerűségét a politikai vezetők mindig előszeretettel használták, de a mindennapok embere is magáénak érezte, és ami fontos: érti is a fiatalon meghalt költőt – mondta Papp Gábor. – Petőfi mindannyiunké, s biztos vagyok abban: alig akad olyan háztartás ma hazánkban, ahol legalább egy Petőfi-kötet ne foglalna helyet. S alig van ma ember Magyarországon, aki ne ismerné legalább a János vitézt, vagy ne fújná kívülről a Nemzeti dal refrénjét. És kevés az olyan település, ahol ne neveztek volna el utcát róla, s ne állítottak volna szobrot a tiszteletére. Így teszünk mi is, amikor felavatjuk a költőt ábrázoló alkotást, Túri Török Tibor munkáját, amit hálás szívvel köszönünk, ő ugyanis ezt térítésmentesen ajánlotta fel városunknak.

Hévíz első embere kiemelte, Petőfi hazája iránti izzó szenvedélye a leginkább magával ragadó számunkra. A költő szerette, imádta hazáját, s mindent megtett azért – nemcsak verseivel, szavakkal, hanem tettekkel is, és ez ma is példa lehet mindannyiunk számára.

A teljes cikk itt elolvasható.