Újabb segítség az egyszülős családoknak (kormany.hu)

Mintegy 150 gyermek kezdte meg vakációját vasárnap az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány Fonyódligeti Erzsébet-táborában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával érkeztek az egyszülős családokban nevelkedő gyermekek a Balatonhoz.

A gyermeküket egyedül nevelő szülők az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány segítségével pályáztak. Az egyedülálló szülőknek az ingyenes nyári tábor az átlagosnál is nagyobb segítség.  Magyarországon mintegy 300 ezer egyszülős család van, amelyekben 500 ezer gyerek nevelkedik.

Idén először nyílt lehetőség arra, hogy egyszülős családok gyermekei is jelentkezzenek a nyári Balaton parti Erzsébet-táborokba. A javarészt hátrányos helyzetű 6-17 év közötti gyerekek közel egy hetet töltenek el a fonyódligeti Erzsébet-táborban, ahol napi ötszöri bőséges étkezés és 24 órás orvosi felügyelet is biztosított. A fiatalok közösségteremtő programokon, élmény- és ismeretterjesztő foglalkozásokon vehetnek részt, Ki mit tud? versenyen mutathatják meg tehetségüket, de tematikus sportprogramokon keresztül akár az öttusával is megismerkedhetnek. A pályáztatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal együttműködve bonyolította.

Az egyszülős családokban nevelkedő gyermekek többek között Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Somogy, Heves, Tolna és Zemplén megyéből érkeztek a fonyódligeti Élménytáborba augusztus 20-án. A tábornyitó ünnepségen Kozmann György többszörös világ- és Európa-bajnok magyar kenus olimpikonnal találkoztak a gyerekek. A tizedik turnus ideje alatt a 2012-es zenei tehetségkutató verseny nyertese, Oláh Gergő ad koncertet a táborozóknak, akik péntekig vízi kalandparkban, vadonatúj játszótereken, óriástrambulinokon is játszhatnak, de sárkányhajózás, vitorlázás, sétahajózás, kézműves foglalkozások, közösségépítő sportprogramok, tábori olimpia és Hősök napja is várja a gyermekeket a Fonyódligeti Erzsébet-táborban, utóbbin a mentők, a tűzoltók, a rendőrök és a katonaság munkájába nyerhetnek betekintést interaktív játékokon keresztül.

2017 nyarán közel 26 ezer gyermek vakációzhat a Balaton partján az Erzsébet-táborokban, ahol a tizedik turnusban is számos programot, élményt és kikapcsolódási lehetőséget kínál az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.