Geotúravezetőket képeznek a Bakonyban

Geotúra-vezetői képzést indít ősztől a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Bakony-Balaton Geopark a Déli-Bakonyban, Ajka és a Kab-hegy térségében . A Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás Programja támogatásával induló tanfolyam a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve, az egyesület nyertes pályázatának köszönhetően indul.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott, az UNESCO által is elismert Bakony–Balaton Geopark elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. Utóbbiak egyike a hazánkban máig egyedülálló, nyílt geotúra-vezető képzések sorozata- írja honlapján a nemzeti park.

2017 őszén a Déli-Bakony újabb térségének „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A tanfolyam egyedi lehetőséget biztosít a térség föld- és víztani, ökológiai és történeti értékeinek terepi felfedezésére a helyszínt kitűnően ismerő szakemberek vezetésével.
A tanfolyam helyszíne az ajkai szénmedence és a fölé magasodó Kab-hegy térsége lesz. Gyalogolunk a Bazaltkarszt tanösvényen, felkeressük a látványos Macskalik-víznyelőt, egy lávabarlangot és a Nyír-tó lápját. Benézünk a Pokol-lik mélyére, felmászunk a Padragi-sziklák tetejére. Az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi terület csodálatos formakincsén túl szó lesz a jura mangánérc, a kréta barnakőszén és az eocén bauxit őskörnyezetéről is. Az őslényekben igen gazdag kőzetek révén átfogó képet kapunk a térség izgalmas földtörténeti eseményeiről. A kálváriájáról híres Magyarpolány Szent-kút forrása mellett pedig megfejtjük a „benyomatos” mészkőkavicsok rejtélyét is. A képzésen részt vevők értékes természetrajzi ismeretekkel és „Szent László pénz” látványával gazdagodva térhetnek haza… Mindezt kora őszi erdei környezetben, csodálatos kilátópontokkal!

Az ajkai helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadjuk az igényes geotúra-vezetés fortélyait is.  A 2017. szeptember 22-től kezdődően három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a  gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

További részletek a geopark weboldalán olvashatók:  http://www.geopark.hu/aktualis/geotura-vezeto-kepzes