10 millió fát ültetnének el Magyarországon egy civil akció keretében (szeretlekmagyarorszag.hu)

Minden egy Facebook-bejegyzéssel indult, és alig pár nap alatt kiderült, mekkora igény van rá. Bojár Iván András három nappal ezelőtt őszinte és motiváló sorokat tett közzé a közösségi oldalán és talán ő maga sem gondolta volna, hogy a 10 millió Fa indítványozása ekkora sikernek örvend majd. Segítséget kért nemcsak saját maga, hanem az egész ország és leszármazottaink nevében is. Nem kisebb célt tűzött ki, minthogy szeretne elültetni tízmillió fát, minden hazánkfiának..

Ugyanakkor, mivel tudja, hogy egy ekkora volumenű projekthez szakértelem és számtalan egyéb hozzávaló is szükséges, ezért társakat toborzott: erdészektől kezdve a programozókon, grafikusokon át egészen a közgazdászokig, fundraiserekig és médiapartnerekig.

Mindezt azért, mivel ő is belátja már, hogy fokozódik a klíma és biodiverzitáskrízis és azonnal “lépni, tenni, ültetni kell, illetve szemléletet és életformát váltani” szükséges.

A poszt hatalmas népszerűségnek örvend, fél nap alatt 120 ember ajánlotta fel a segítségét Andrásnak. Mostanra pedig közel 6 ezren kedvelték, 10 ezren osztották meg és több mint ezren kommentálták a bejegyzést.

Ennek nyomán beindult a kezdeményezés Facebook-oldala is, ami “nem pusztán egy közösségi oldal, de akciók és együttműködések sorozata.

“Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát.

Mától elindul a 10 millió Fa, ami természetesen nem pusztán egy közösségi oldal, de akciók és együttműködések sorozata. Újfajta együttműködéseké, amelyek alapgondolata abból a felismerésből származik, hogy ha a Föld élete drámai módon változik, akkor nekünk embereknek is ehhez igazodó módon, változnunk kell. Gondolatainkban, tetteinkben egyaránt. Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak.

Csodálatos dolog, ami az elmúlt 72 órában történt, ismeretlenek sokasága talált közös célt a 10 millió Fa elültetésének szándékában. Nagyon sok sikert kívánok minden résztvevőnek, mindannyiunknak, magunknak. Ez az összefogás egy picit más, több mint a szokásos: tétje a fajunk túlélése, gyermekeink, unokáink életlehetőségeinek megőrzése. Ültessünk!

(p.s.: Egy technikai szempont: ötletekkel, felajánlásokkal, együttműködési kezdeményeésekkel, kérdésekkel ezen az email-címen vagyunk elérhetők: 10milliofa@gmail.com)”