​Fizetett Balatonszemes (balatonfoldvar.hu)

Megérkezett a földvári önkormányzat számlájára a meghiúsult iskola- és óvodafejlesztési pályázat miatt megítélt kártérítés. A Kúria még nyáron döntött arról, hogy Balatonszemes 8 millió forintot kell, hogy fizessen Balatonföldvárnak. 

A Balatonföldvári Önkormányzat honlapjára feltöltött tájékoztatás szerint  egy 670 millió forintos oktatási pályázat hiúsult meg a kistérségben miután Balatonszemes az utolsó pillanatban visszalépett, nem volt hajlandó az együttműködésre.

Balatonföldvár 2015 óta követelte per útján az előkészítés költségeit annak kamatait és az elmaradt haszon megtérítését Szemestől, amit mostanra sikerült részben megkapnia. A Kúria döntse értelmében ugyanis az elmaradt haszon is egy következő per tárgya lehet. A meghiúsult pályázatból 180 millió forintot kapott volna Balatonföldvár – írják a város honlapján.

Korábban Antal János Balatonszemes polgármestere a Szemesi Hírmondó januári számában fejtette ki: “Balatonszemesen a helyi önkormányzati választásokat követően 2019. október 22-én került sor a polgármesteri tisztség átadás-átvételre. Ezen a napon vettem át a polgármesteri munkakört, tehát 24-étől foglaltam el a helyem. Az átadás napján a bankszámla egyenleg: 172.413.076.-Ft volt. Ennek az összegnek a jelentős része (105 millió forint) pályázatokra kapott pénz, amelyet csak a meghatározott beruházásokra fordíthatunk, ezek ma is ott állnak a számlán.

Ugyanitt közölte: az új képviselő-testület fennállása óta számos nagyobb összeget kellett az önkormányzatnak kifizetnie. Ezek között a jelentősebb kiadások között szerepel a Balatonföldvár Város Önkormányzat és Balatonszemes Községi Önkormányzat közötti perben megítélt összeg: 7 958 502.- Ft.